A németországi katolikus és evangélikus püspökök a választásokon való részvételre buzdítanak

Kitekintő – 2017. szeptember 8., péntek | 17:39

Németországban szeptember 24-én szövetségi választásokat tartanak. Reinhard Marx bíboros, a német katolikus püspöki konferencia elnöke és Heinrich Bedford-Strohm püspök, a német evangélikus egyház tanácsának elnöke ennek kapcsán üzenettel fordult az állampolgárokhoz.

„Arra kérjük az állampolgárokat, hogy aktívan vegyenek részt országunk politikai választási folyamatában. Az első és legfontosabb lépés ebben a saját, felelős véleményünk kialakítása a lehetséges döntésekről, és aztán a választójog gyakorlása, mert a demokrácia a polgárok részvételén alapul” – olvasható az üzenetben. A választás során a Bundestagba, a német parlamentbe választanak képviselőket.

„Minél magasabb a részvétel, annál stabilabb azok mandátuma, akik felelősséget vállalnak” – írja a két egyházi vezető. „Szabadság és béke, jólét, az összetartás és a különbözőség védelme, valamint országunk globális szintű felelőssége forog kockán, melyet sokoldalúvá és színesebbé tett a bevándorlás. A választópolgárok feladata, hogy megfontolják döntésüket, valójában milyen politikai nézet és milyen erő erősítse az egységet és az együttélésünket” – szól az üzenet.

A felhívásban három kritériumot emeltek ki az egyházi vezetők, melyeket keresztényként szem előtt kell tartani a választás során. Először: készség a meghallgatásra és a tiszteletre, továbbá nyugodt és erőszakmentes politikai stílus. Másodszor: nyitottság és felelősségvállalás a legszegényebbek és legsérültebbek iránt, anélkül hogy megsértenének vagy kizárnának bárkit is hite, bőrszíne, szexuális orientációja vagy etnikai hovatartozása miatt. Végül az európai egység mint felbecsülhetetlen előny védelme, amit dinamikusan kell előbbre vinni, azért hogy „ne essünk nacionalista önzésbe” – írja üzenetében a németországi evangélikus és katolikus egyházi vezető.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria