A nevelés az élet szolgálata – Pedagógiai továbbképzést tartottak Nagyváradon

Külhoni – 2019. január 16., szerda | 14:30

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Katekétikai Központja január 11–12-én negyedik alkalommal szervezett képzést „A nevelés az élet szolgálata” címmel hitoktatóknak, egyházi iskolában tanító pedagógusoknak a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban.

Ez alkalommal a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Partiumi Oktatási és Módszertani Központja vállalta a társszervező feladatát. A program elején Böcskei László nagyváradi megyéspüspök köszöntötte Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutatót, aki évek óta a képzés visszatérő vendége, valamint a hat megyéből (Bihar, Hargita, Kolozs, Máramaros, Szatmár, Szilágy) érkezett közel 140 pedagógust.

A neveléskutató a Schönstatt mozgalom alapítója, Joseph Kentenich pedagógiai rendszerét mutatta be előadás-sorozatában. Kentenich atya számtalan formában kutatta és összegezte, mit mond a kinyilatkoztatás, mit a tudományok és a szentek arról, hogyan lehetséges valóban erős, Istennel szövetségben élő, lélekkel és jókedvűen szolgáló embert nevelni a ránk bízott gyermekekből, illetve önmagunkból. Tanítása profetikusnak bizonyult, hiszen megelőzve korát olyan irányokat mutatott, amelyeket a modern neveléstudomány vagy az agykutatás ma alátámaszt.

A képzés első napjának délutánján a társas intelligenciáról és fejlesztési lehetőségeiről, valamint a haragkezelésről hallhattak a résztvevők, másnap pedig az okoseszközök gyermekre gyakorolt káros hatásairól, a függőség kialakulásáról, valamint azok elkerüléséről, illetve orvoslásáról.

A program zárásaként a főpásztor Isten áldását kérte a pedagógusokra, hogy a képzésen hallottak alapján, életet alakító tudás átadására törekedve, még hatékonyabban végezzék nevelői munkájukat.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria