Napi sajtószemle

– 2014. november 21., péntek | 10:59

A november 21-i lapok szemléje.

A Magyar Hírlap (Erdő Péter… 6. o.) és a Magyar Nemzet (Erdő Péter… 1. o.) is beszámolnak arról, hogy az olasz Corriere della Sera című napilap tegnap közölte: Ferenc pápa Erdő Péter bíborost megerősítette főrelátori tisztségében a 2015. októberében következő rendes püspöki szinódusra.

A Magyar Nemzet (Történelmi… 2. o.) tudósít arról, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a négy történelmi egyház vezetőjével egyeztetett tegnap Budapesten.

A Kárpátinfo.net és az Erdon.ro Fokozott biztonsági intézkedések Ferenc pápa védelmében címmel az olasz Corriere della Sera című napilapra hivatkozva közlik, hogy tovább erősítették a Ferenc pápát övező biztonsági intézkedéseket az Iszlám Állam terroristáinak merényleteitől tartva. Felmerült az egyházfő elköltöztetése is a vatikáni Szent Márta Házból. Az olasz lap úgy tudja, hogy a pápai állam biztonsági szolgálata "magányos farkas", vagyis magányos terrorista merényletének kísérletétől tart, ezért tovább erősítették az egyházfőt eddig is védő biztonsági intézkedéseket. Augusztus óta az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista fegyveresei többször is megfenyegették a keresztényeket, a pápát és Róma városát. Az IÁ egyik októberi videofelvételén a Szent Péter tér közepén álló obeliszk látható, rajta – fotómontázzsal – a dzsihadisták zászlajával. A Vatikánban pedig senki sem felejtette el, hogyan nyitott tüzet Ali Agca török terrorista II. János Pálra 1981. május 13-án a Szent Péter téren tartott audiencián. A vatikáni biztonságiak most is elsősorban szabadtéri támadástól tartanak. Nem zárják ki, hogy a merénylők pilóta nélküli drónnal is próbálkozhatnának a Szent Péter téren. Aggodalom kíséri Ferenc pápa november 28-30. közötti törökországi látogatását is. Bár ott Federico Lombardi szentszéki szóvivő szerint a helyi hatóságok feladata lesz az egyházfő biztonságának garantálása, a vatikáni biztonsági szolgálat emberei már Törökországban vannak – ahogyan ez minden pápai út esetében történik. A pápa biztonságát felügyelők feladatát maga Ferenc pápa nehezíti meg, akit még arra sem tudták rávenni, hogy páncélozott gépjárművet használjon. Köztudott, hogy a Szentatya minden biztonsági korlátozást nehezen visel, és nem hajlandó lemondani szokásairól, elsősorban arról, hogy közel menjen az emberekhez a legnagyobb tömegben is.

A Székelyhon.ro Szeretetpéldakép az öregotthonban címmel számol be arról, hogy a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthonban Erzsébet napján szentmisén emlékeztek meg Árpád-házi Szent Erzsébetről. Ráduly István plébános a szentmisén elmondott homíliájában rámutatott: a beteg megérzi, szeretettel közeledik-e felé az ápoló, az otthonlakóknak szükségük van a gondozók nyújtotta biztonságra. A lelkipásztor valójában visszatért az öregotthonba, itt volt gyakornok 2006-ban. Felidézte: „Naponta kihívás volt segíteni azoknak, akik itt dolgoznak. Nemcsak a gondozókat éri számos megpróbáltatás, az otthonlakóknak is nehéz elviselni a kiszolgáltatottságot. Itt ismertem meg a papság igazi arculatát. Itt tettem fel a kérdést, milyen élet vár rám majd öregségemre. Elfekvő? Öregotthon? Azt is meg lehet élettel tölteni!” – szögezte le a plébános. Hozzátette: a munkához legjobb eszköz a szeretet, ebben pedig példakép az intézmény névadója, Szent Erzsébet.

A Magyar Hírlapban (12. o.) Szabó Palócz Attila Ferencesek a Sötétség Birodalmában címmel emlékeztet rá: a kezdeti tapasztalatok alapján kezdetben szinte reménytelennek látszott Kínában a keresztény hittérítés missziós tevékenysége, amikor a magyar ferencesek – akik 85 évvel ezelőtt, 1929 végén telepedtek le a távol-keleti országban – mégis sikerrel vállalkoztak erre a feladatra. „Viszonylag rövid idő alatt jelentős és látványos eredményeket értek el. Ebben segítette őket a nagyszerű itthoni bázisuk is, hiszen szinte az egész ország támogatta a munkájukat, és még a Szentszék is elismeréssel fordult feléjük. A sikereket azonban gyorsan eltörölték a háborúk és a politikai változások – itthon és Kínában egyaránt. Volt misszionárius, aki börtönben hunyt el (Károlyi Bernát), mások pedig (Lombos László) soha nem térhettek vissza hősi küzdelmeik színhelyére.”

A Heti Válaszban (41. o.) Baritz Sarolta Laura Értékteremtés vasárnap címmel reagál a KDNP javaslatára, hogy vasárnap tartsanak zárva a 400 négyzetméter feletti alapterületű üzletek. A domonkos rendi szerzetesnővér kifejti: a hosszú távú megfontolások szerint ha a gazdasági-társadalmi végső cél nem a haszonmaximalizálás, a minden határon túli növekedés, hanem az ember java, akkor a vasárnapi zárva tartás meghozza gyümölcsét racionális gazdasági alapon is. „A pihenőnapon való testi-lelki felüdülés egészségesebb embert, s így az egészségügyi kiadások csökkentését eredményezheti; a családok együttléte és kohéziója a több gyermekvállalásban játszhat szerepet, ami a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát alapozza meg; a vasárnap fogyasztói, vásárlói jelege helyett a közösségi, kulturális szemlélet létrejötte az embert emberségében, értékrendjében emeli. A vasárnap jellegének megváltozásával a családok, egyének jövedelmének költési szerkezete is megváltozna, melyben több lenne a magasabb, szellemi, kulturális, vagyis értékelem, s az emberek tevékenységébe egyre több nem materiális…, az emberek közti kapcsolatokat segítő jóság kerülne bele. Ez a társadalom értékalapját emelné mint szociális tőke, bizalom, együttműködés; ezek egyben a bruttó hazai terméket (GDP-t) is növelik. A munkának is nagyobb a becsülete, jobb a minősége, kiteljesítőbb, ha pihenőnap szakítja meg.”

Bodnár Dániel/Magyar Kurír