A palesztin-izraeli konfliktus szalézi szemmel

Megszentelt élet – 2014. szeptember 7., vasárnap | 10:03

A szaléziak figyelemmel kísérték a történéseket a Közel-Keleten, a Palesztina és Izrael közötti legújabb konfliktus során, hiszen több szalézi közösség is él a térségben. Az ANS Nemzetközi Szalézi Hírügynökség beszámolóját a Szaléziak.hu adta közre.

A helyzet

Az Erős Szikla elnevezésű izraeli hadművelet a Gázai övezetben 50 napig tartott, július 8-tól augusztus 26-ig, de ez a 2014-ben kitört konfliktus már a harmadik az utóbbi néhány év alatt, és ez sokakat gondolkodóba ejt. Az első háború 2008-2009-ben (december 27. – január 18.) között volt; a második 2012 novemberében. Ez a legutóbbi, harmadik háború volt nemcsak a leghosszabb, hanem a legvéresebb és leginkább katasztrofális. Gázában 2143 halott, köztük 490 gyermek és sok nő, és mintegy 11 ezer sebesült, köztük 3 ezer gyermek.

Emellett több mint 500 ezer a kitelepítettek száma, több mint 20 ezer épület elpusztult vagy lakhatatlanná vált. A rekonstrukció költsége körülbelül 4,5 billió euro. Az azonnali humanitárius segítségnyújtás során (élelem, víz, gyógyszer, villany) szükség van ezen felül még több mint 200 millió euróra.

Izrael is gyászolja a 70 halottat, akik közül 6 civil, köztük 1 gyermek. Válaszul a Gázai övezetből kilőtt rakétákra (ahonnan 3700 rakétát lőttek ki), valamint azért, hogy elpusztítsák a kiterjedt földalatti alagutakat, Izrael szintén 3700 rakétát indított az Erős Szikla hadművelet során.

Most, hála az egyiptomi közvetítésnek, eljött a fegyverszüneti megállapodás és a korlátlan tűzszünet ideje (mindaddig, amíg egyik fél sem töri meg) azzal a szándékkal, hogy a szemben álló felek a jövő hónapban újra találkozzanak kerekasztal-beszélgetés és tárgyalások során. A két szemben álló fél legfőbb igényeit minden bizonnyal megvitatják: Izrael kéri a leszerelést a Gázai övezetben; Gáza kikötőt, repülőteret és több mozgási lehetőség kér polgárai számára.

A tűzszünet eredményeként újból lehetővé tették a betegek, a kereskedők és a speciális engedéllyel rendelkező palesztinok átkelését Izraelbe; lecsökkentették a tilalmi zónát az ott gazdálkodók számára a gázai határ közelében, és kibővítették a halászati övezetet a Földközi-tengeren.

A szaléziak a Szentföldön az utolsó háború idején

A Szentföldön öt helyen vannak jelen szaléziak: három helyen Izraelben (Jeruzsálem, Názáret és Beit Gemal) és két helyen Palesztinában (Betlehemben és Cremisanban). A Segítő Szűz Mária Leányai szintén jelen vannak Jeruzsálemben és Názáretben, valamint Betlehemben és Cremisanban.

A szalézi házakat és műveiket nem érte anyagi kár a konfliktus során, és a diákok közül sem érintett senki közvetlenül.

A szaléziak szolidaritást vállaltak az érintett lakossággal. „Sokat imádkoztunk a békéért, mert az ima az egyetlen fegyver, amely a rendelkezésünkre áll – fogalmazták meg a Szentföldön élő szaléziak. – Intézeteinket egyaránt látogatják arabok, keresztények és muzulmánok (a zsidóknak vannak saját intézményeik), ahol a fiatalokat és a fiatal tanárokat a békére tanítjuk. Ez nem könnyű, különösen az ilyen és hasonló helyzetekben, de a szalézi módszer és Don Bosco stílusa, amely az értelmen, hiten és szeretetreméltóságon alapul, képes elérni a fiatalok szívét.”

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria