A pápa április 12-én egyházdoktorrá avatja az örmény Nareki Szent Gergelyt

Ferenc pápa – 2015. április 2., csütörtök | 17:53

Ferenc pápa április 12-én, húsvét második vasárnapján reggel 9 órakor szentmisét mutat be a Szent Péter-bazilikában az örmény rítusú híveknek, és a szertartás során egyházdoktorrá avatja a 10–11. században élt Nareki Szent Gergelyt – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A Szentatyával koncelebrálnak Nerszesz Bedrosz, az örmény katolikusok cilíciai pátriárkája, bíborosok és püspökök, valamint örmény rítusú papok.

(Az egyházdoktorok írásaikban kiemelkedő jelentőségű tanítást dolgoztak ki, és ezzel valami új dologra világítottak rá a hittel kapcsolatban – a szerk.)


Nareki  Szent Gergely (945/50–1003).

Örmény szerzetes, költő. A Ván-tó déli partján, a hegyekben, a nareki kolostorban nevelkedett, majd ugyanott tanított. Életét aszketikus szemlélődésben élte le. Szentként tisztelték, sírja búcsújáróhellyé vált. 1002-ben befejezett imakönyve, a Voghperkuthjun (Siralmas panaszok) a misztikus irodalom különlegessége, az örmények között közkedvelt volt, és egyszerűen Nareknek nevezték.

A legenda szerint hithűsége kivizsgálására egy papi bizottságot küldtek ki, de Gergely céljukat megsejtve asztalhoz ültette őket. Két galambot süttetett, de a vendégek a pénteki böjt megszegése miatt felháborodva tiltakoztak. Erre a szent a galambokhoz fordult: „Keljetek szárnyra, és térjetek vissza dúcotokba” – mire azok életre keltek, és elrepültek. A küldöttek pedig térdre borultak, és a szerzetes bocsánatát kérték. Emléknapja az örmény katolikus egyházban: szeptember 2.

Forrás: Magyar katolikus lexikon

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Wikipédia.hu

Magyar Kurír