A pápa az emberkereskedelem elleni küzdelem világnapján: Elég az álszentségből!

Ferenc pápa – 2018. február 14., szerda | 14:47

Ferenc pápa február 12-én fogadta az emberkereskedelem elleni negyedik nemzetközi imanap száztizenegy résztvevőjét az Apostoli Palota Kelemen termében.

Február 8. a szudáni származású rabszolga, később szerzetesnő, Szent Bakhita Jozefina liturgikus emléknapja. E napot Ferenc pápa 2015-ben az emberkereskedelem elleni fellépés napjává nyilvánította, és imanapot hirdetett az emberkereskedelem és a modern kori rabszolgaság felszámolásáért. Idén immár negyedik alkalommal rendezték meg a nemzetközi imanapot.

A Szentatya az imanap résztvevőinek mondott beszédében rámutatott: az emberkereskedelemmel kapcsolatban nagy a tájékozatlanság, és kevés az akarat a probléma valódi súlyának megértésére, mert közelről érinti lelkiismeretünket, és bonyolult kérdés. Vannak, akik, bár tudnak az emberkereskedelemről, mégis igénybe veszik azokat a szolgáltatásokat, amelyeket az utcán vagy az interneten felkínálnak számukra. Van, aki közvetlenül tagja a bűnszervezeteknek, és hatalmas nyereségre tesz szert ezáltal. Tehát figyelemfelkeltő kampányt kell folytatni közösségeinkben, hogy egyetlen ember se váljon többé az emberkereskedelem áldozatává.

Elsősorban a fiatalok hangja törheti meg a csendet az emberkereskedelemmel kapcsolatban, amit a pápa az emberiség ellen elkövetett bűntettnek nevezett. Arra kérte az imanap résztvevőit, hogy menjenek el a plébániákra, és találkozzanak az emberekkel, vállaljanak konkrét elkötelezettséget az ügyben. A közösségi oldalak is lehetőséget kínálnak a találkozásra és az információátadásra, de nem szabad alulértékelni a veszélyeket, amelyeket ezek a virtuális terek rejtenek, hiszen ezeken keresztül csalhatják kelepcébe a fiatalokat.

Ferenc pápa felhívta a figyelmet arra, hogy azok, akik az emberkereskedelem áldozatai voltak korábban, fontos információs erőforrást jelenthetnek a többi fiatal megóvásához. Lehetőséget kell teremteni az átfogó emberi fejlődésre – hangsúlyozta a Szentatya. Hozzátette: a kiselejtezés kultúrája áll az olyan viselkedési formák mögött, amelyek az emberek kihasználásához vezetnek a gazdaságban és a globalizált világban. Arra van szükség, hogy az államok szembenézzenek a probléma legmélyebb okaival, és biztosítsanak oktatást és fenntartható munkalehetőséget.

El kell hagynunk az álszent viselkedést – figyelmeztetett a pápa. – Ha sok fiatal lány áldozatul esik az emberkereskedelemnek, akkor ez azért van, mert van sok férfi, aki kész fizetni ezekért az örömökért. Vajon az emberkereskedők az emberkereskedelem valódi okozói? – tette fel a kérdést a Szentatya, majd rámutatott: az alapvető ok a világunkban levő sok álszent ember gátlástalan önzése. Természetesen az emberkereskedők letartóztatása az igazságszolgáltatás kötelezettsége – a valódi megoldás azonban a szívek megtérése, a kereslet felszámolása, amely táplálja a piacot.

Ferenc pápa beszélt az októberi püspöki szinódusról is, amit a fiataloknak szentelnek. Annak a reményének adott hangot, hogy a szinódus főszereplői a perifériák fiataljai lesznek. Kérte, hogy indítsanak világméretű kampányt annak érdekében, hogy „befogadó, közös otthont” építsenek az emberek a Földön. Az Egyház minden szinten tenni akar az emberkereskedelem ellen, hogy megvédje az embereket a csapdáktól, hogy kiszabadítsa a rabszolgaságba kerülteket, és segítse őket a társadalomba való beilleszkedésben. A Szentatya végül azon kívánságának adott hangot, hogy a szinódus alkalom legyen a helyi egyházak számára, hogy világméretű, az emberkereskedelem ellen fellépő hálózattá váljanak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria