A pápa a dominikai püspökökhöz: Nem lehetünk közömbösek a bevándorlók iránt!

Ferenc pápa – 2015. május 29., péntek | 16:10

Ferenc pápa május 28-án ad limina látogatáson fogadta a Dominikai Köztársaság püspöki karát, élükön Gregorior Nicanor Peña Rodríguez érsekkel, a helyi püspöki konferencia elnökével. A Vatikáni Rádió adott hírt az eseményről.

Ferenc pápa beszéde mindenekelőtt a migráció fájdalmasan aktuális témáját érintette, hiszen a sziget nyugati felén fekvő szomszédos Haitiból tömegesen érkeznek jobb megélhetés reményében a tehetősebb és gazdaságilag erősebb Dominikai Köztársaságba.

A lelkipásztorkodás és a szeretetszolgálat figyelme forduljon elsősorban a bevándorlók felé – intett a pápa –, mert az egyház pásztorai nem lehetnek közömbösek velük szemben. Tovább kell folytatni az együttműködést a polgári hatóságokkal, hogy a szolidaritás jegyében találjanak megoldásokat, főként azok számára, akik dokumentumok nélkül érkeznek, és akiktől megtagadták az alapvető jogokat.

A Szentatya hozzátette: megbocsáthatatlan, ha nem támogatják a két ország között a béke és a testvériség kezdeményezéseit. Ugyanakkor az is fontos, hogy integrálják a bevándorlókat a társadalomba, és Isten nevében fogadják őket az egyházi közösségek.

Ferenc pápa megköszönte azok elkötelezettségét, akik a szenvedők segítségére sietnek, a szenvedő Krisztust látva bennük.

A pápa kiemelte a püspökök erőfeszítéseit azokkal a súlyos problémákkal szemben, mint a kábítószer- és az emberkereskedelem, melyek a térséget különösképpen is sújtják. További nehézségként sorolta még a korrupciót, a családi erőszakot, a gyermekmunkaerő kihasználását és a kiskorúakkal való visszaéléseket, továbbá a szociális bizonytalanságot.

Az egyháznak az egymással szorosan összefüggő evangelizáció és emberi fejődés jegyében kell a legjobban rászorulók megsegítésére törekednie – hangsúlyozta Ferenc pápa. – Korunk nagy kihívásai a családot és a házasságot is érintik. Ez nem azt jelenti, hogy elvesztették volna a fontosságukat, sőt még inkább szükség van rájuk. Éppen ezért a család és a keresztény házasság szépségét kell felmutatni, hiszen az Úrban kötött házasság a hit és a szeretet aktusa, melyben a hitvesek továbbadják az Úr áldását és kegyelmét, miként a hitet és az emberi értékeket. A család az a hely, ahol az ember megtanulja, hogy az egymástól különböző emberek tudnak együtt élni.

A Szentatya arra buzdította a dominikai főpásztorokat, hogy törődjenek minden egyes papjukkal, védjék meg őket a farkasoktól, akik megtámadják a pásztorokat. A szemináriumokban gondot kell fordítani az emberi képzésre, mely biztosítja az igazi találkozást az Úrral, hogy így jussanak el az olyan önátadásra és érzelmi érettségre, melynek jegyében át tudják ölelni a cölibátust, és együtt tudnak dolgozni egymással. Győzzék le a középszerűséget, hűséggel és a keresztény élet következetességével álljanak a gyengék és a rászorulók mellé.

Ferenc pápa hangsúlyozta a dominikai püspököknek, hogy törődni kell a fiatalok lelkipásztori gondozásával, elkerülve annak a veszélyét, hogy az értékek zűrzavara eltérítse a figyelmet a helyes úttól. Vannak ugyanis olyan polgári törvények, melyek nem veszik figyelembe, hogy a szülők és az egyház milyen útmutatást ad az új nemzedékeknek, hanem felekezeteket összemosó jellegű tanítással, egyszerű etikával helyettesítik a hitoktatás normáit. Ezért is szükség van az éber és bátor magatartásra.

Végül a Dominikai Köztársaság természeti szépségeire emlékeztette a főpásztorokat a pápa, arra kérve őket, hogy újítsák meg elkötelezettségüket a teremtett világ értékeinek megóvására. Őrizzék és ápolják az ember és a környezete kapcsolatát, hogy azt ne a mohóság és a kizsákmányolás szándéka vezesse.

A Dominikai Köztársaság fél-Magyarországnyi területű, tízmillió lakosú, spanyol nyelvű ország Közép-Amerikában, a Karib-tengeren. A Kolombusz Kristóf által 1492-ben felfedezett Hispaniola, azaz Spanyol-sziget keleti fele, a sziget másik része a szomszédos Haiti. A lakosság 95 százaléka katolikus hívő.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria