A pápa egyszerű autójával ad példát alázatosságból Afrika vezetőinek

Ferenc pápa – 2015. november 27., péntek | 10:48

Ferenc pápa egy szerény, néhány ezer eurós Hondát választott közlekedési eszközéül Nairobiban az elsötétített ablakú és golyóálló limuzin helyett. Az alázatból adott leckére azonnal felfigyeltek Afrikában, ahol a politikusok luxusautókkal járnak.

A kenyai kormány ellen az utóbbi időben számos vizsgálat indult korrupció vádjával. A pápa ezért felhívással fordult az afrikai vezetőkhöz, és kérte őket, hogy cselekedeteikben maradjanak feddhetetlenek.

A lakosság hatalmas lelkesedéssel fogadta a Szentatyát a kenyai főváros utcáin, aki nyitott pápamobilján utazott.

November 26-án kora délután Ferenc pápa a papokkal, a szerzetesekkel, a szerzetesnőkkel és a szeminaristákkal találkozott. Félretette előre elkészített beszédét, és kötetlenül spanyolul szólt a jelenlevőkhöz, amit angolra fordítottak. A hivatásról, a szerzetesi életstílusról, a gyermekek szenvedésének kérdéseiről beszélt. Arra hívta a szerzeteseket, hogy mindig álljanak közel a szenvedőkhöz. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hivatásoknak erőseknek és megalapozottaknak kell lenniük, mert felületesen nem lehet pappá válni. Arra kérte a szeminaristákat, hogy ha észreveszik, hogy nem a helyes utat választották, akkor keressenek maguknak munkát, nősüljenek meg, és alapítsanak jó családot. A találkozó végén daganatos betegségben szenvedő kisgyermekek egy csoportjával találkozott a pápa.

Ezt követően a nairobi ENSZ-központban folytatódott a pápa programja. Megérkezésekor a Szentatya elültetett egy fát az UNEP, az ENSZ Környezetvédelmi Programja épületének kertjében.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír