Labdarúgókkal találkozott Ferenc pápa a vallásközi mérkőzés előtt

Ferenc pápa – 2014. szeptember 1., hétfő | 19:09

A Római Olimpiai Stadionban szeptember 1-jén este vallásközi labdarúgó-mérkőzést rendeznek a békéért. A kezdeményezés Ferenc pápa javaslatára született, amelyet a Scholas occurrentes és a PUPI Alapítvány valósított meg. A résztvevő játékosok a labdarúgás mai és egykori sztárjai. A Szentatya hétfőn délután 4 órakor a VI. Pál-teremben találkozott a szervezőkkel és a játékosokkal – tájékoztatott a Vatikáni Rádió.

Ferenc pápa beszédében köszönetet mondott a résztvevőknek, hogy csatlakoztak a kezdeményezéshez, amely során különböző vallásokhoz tartozó sportolók játszanak mérkőzést, hogy tanúságot tegyenek a testvériségről és a barátságról. „A meccs jó alkalom arra, hogy elgondolkodjunk azokról az egyetemes értékekről, amelyeket a labdarúgás és a sport elősegít: a hűség, az osztozás, a befogadás, a párbeszéd, a másikba vetett bizalom” – fogalmazott a pápa. – „Olyan értékekről van szó, amelyek összekötnek minden embert származástól, kultúrától és vallásos meggyőződéstől függetlenül. Ez a sportesemény jelképes gesztus, amely megmutatja, hogy lehetséges a találkozás kultúrájának és a béke világának építése, melynek keretében a különböző vallások hívei megtartva identitásukat harmonikusan és kölcsönös tiszteletben együtt tudnak élni.”

„Mindannyian tudjuk, hogy a sport és különösen is a labdarúgás emberi és társadalmi jelenség, amely nagy jelentőséggel bír és hatással van a mai szokásokra és mentalitásra. Az emberek, különösen is a fiatalok, csodálattal tekintenek képességeitekre. Fontos ezért, hogy jó példát mutassatok a pályán, és azon túl is. A sportversenyeken meg kell mutatnotok, hogy a sport életöröm, játék, ünnep, és mint ilyet kell értékként felmutatni oly módon, hogy újra rátalálunk a benne rejlő önzetlenségre, újra felfedezzük, hogy a sport képes baráti kötelékeket teremteni, nyitottá tenni mások iránt. A hittel, lelkiséggel, emberséggel és önzetlenséggel teli mindennapi viselkedésetek által tanúságot tehettek a békés polgári és társadalmi együttélés eszméiről a szereteten, a szolidaritáson és a békén alapuló civilizáció építése érdekében” – buzdította a sportolókat a pápa.

Ezt követően a Szentatya annak a reményének adott hangot, hogy a labdarúgó-mérkőzés megerősíti a résztvevőkben az elköteleződés tudatát az iránt, hogy a sport hitelesen és termékenyen járuljon hozzá a népek békés együttéléséhez, kizárva minden faji, nyelvi és vallási diszkriminációt. „Tudjátok, hogy a kirekesztés a lenézés szinonimája is lehet, de ti ezzel a mérkőzéssel nemet mondotok minden diszkriminációra” – tette hozzá a pápa.

„A vallások különösen is arra kaptak meghívást, hogy legyenek a béke és sohasem a gyűlölet eszközei, mert Isten nevében mindig és kizárólag a szeretetet kell elhozni. A vallás és a sport ilyen hiteles értelemben véve felkínálhatják a társadalom számára egy új korszak jeleit, amelyben a népek többé nem emelnek kardot egymás ellen (vö. Iz 2,4). Ebből az egyedülálló és jelentőségteljes alkalomból ezt az üzenetet adom át nektek: testvérként tárjátok ki szíveteket egymásnak! Ez az élet egyik titka és a sport legmélyebb és leghitelesebb dimenziója” – zárta beszédét Ferenc pápa a vallásközi labdarúgó-mérkőzés játékosaihoz és szervezőihez.

 

Magyar Kurír