A pápa felhívást intézett a téli olimpia sportolóihoz

Ferenc pápa – 2018. február 7., szerda | 20:36

Február 7-én, a szerdai általános kihallgatáson a Szentatya felhívással fordult a pénteken kezdődő XXIII. Téli Olimpiai Játékok sportolóihoz és szervezőihez: arra hívja a résztvevőket, hogy békésen oldják meg a konfliktusokat, párbeszéddel és a kölcsönös tisztelet jegyében, ahogy a sport tanítja.

„Holnapután, február 9-én kezdődnek a XXIII. Téli Olimpiai Játékok Phjongcshang városában, Dél-Koreában, kilencvenkét ország részvételével. A hagyományos olimpiai fegyvernyugvás idén különleges jelentőséget nyer: a két Korea küldöttsége egy közös zászló alatt együtt vonul majd fel, és egy csapatként fog versenyezni. E tény alapján reménykedhetünk egy olyan világban, ahol a konfliktusokat békésen, párbeszéddel és egymás tiszteletben tartásával oldják meg, ahogy a sport is tanítja. Üdvözletem küldöm a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, a férfi és női sportolóknak, akik részt vesznek a phjongcshangi játékokon, továbbá az állami hatóságoknak és a Koreai-félsziget lakosságának. Imámmal kísérek mindenkit, miközben megújítom a Szentszék elkötelezettségét minden olyan hasznos kezdeményezés támogatására, amely a békét és a népek közötti találkozást szolgálja. Kívánom, hogy ez az olimpia a barátság és a sport nagy ünnepe legyen! Isten áldjon és oltalmazzon mindannyitokat!” – fogalmazott a Szentatya.

Kilencvenkét ország, köztük Magyarország is részt vesz a dél-koreai téli olimpián február 9. és 25. között. A nyitóünnepségen jelen lesz az Athletica Vaticana küldöttsége, amely szentszéki alkalmazottakból álló csapat.

Február 6-án, kedden kezdődött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 132. közgyűlése Phjongcshangban, amelyre első alkalommal a Szentszék is meghívást kapott. Az országok zászlói között lobog Vatikán Városállamé is.

A felhívás szövegét fordította: Tőzsér Endre SP

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria