A pápa fogadta a Gyermek Jézusról elnevezett római gyermekkórház vezetőjét

Ferenc pápa – 2016. szeptember 7., szerda | 18:01

Ferenc pápa szeptember 6-án, kedden délelőtt a Szent Márta-házban fogadta Mariella Enocot, a Gyermek Jézusról elnevezett római gyermekkórház igazgatótanácsának elnökét.

A római intézmény a Vatikán tulajdonában áll. Az igazgatónő a pápai audienciát követően felkereste a vatikáni Szent Márta gyermekorvosi rendelőt, amelynek a kórház ultrahangkészüléket adományozott.

A pápai magánkihallgatást követően Mariella Enoc nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak. Elmondta, baráti hangulatban zajlott első találkozása Ferenc pápával. Azonnal felszabadultnak érezte magát a Szentatya társaságában, és nagyon egyszerű és őszinte párbeszéd vette kezdetét. A pápa a nagy odafigyelés képességével hallgatta őt, keresve benne az embert. Így mindig egyre könnyebbé válik a kommunikáció vele, mert empatikus, közvetlen, és nemcsak szavakban fejeződik ki a figyelme beszédpartnere iránt.

Mariella Enoc az afrikai projektről, a bangui gyermekkórházról is beszélt a katolikus egyházfővel, mert Afrika nagyon közel áll Ferenc pápa szívéhez. A projekt megvalósulását a Vatikáni Csendőrség anyagi támogatása is segíti. Az igazgatónő hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa biztosította személyes segítségéről, anyagi támogatásáról is. Mariella Enoc hozzátette: igyekeznek „örökbe fogadni” ezt a kórházat az orvosok képzésével, a gyermekorvosi specializációs iskolával, pavilonok építésével. A Capirlo Alapítvány és más szervezetek segítségével sikerült a bangui nagyszemináriumból áttelepíteni a menekülteket, hogy az intézmény újra megkezdhesse képzési tevékenységét. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az olasz földművelésügyi minisztérium közreműködésével egy mezőgazdasági projektet is megvalósítanak a Közép-afrikai Köztársaságban, amely számos munkalehetőséget teremthet a helyieknek.

Ferenc pápa szívén viseli a gyermekek, különösen is a szenvedő betegek sorsát. Ezért különleges figyelmet szentel a Gyermek Jézusról elnevezett római gyermekkórháznak. Az igazgatónő tájékoztatta a Szentatyát arról, hogy a világ minden részéről érkeznek intézményükbe gyermekek, akiknek családja nem tud fizetni a kezelésekért. Befogadják őket, mert olyan kórház akarnak lenni, amely tanúságot tesz a keresztény értékekről. Azt is fontosnak tartja az intézmény vezetője, hogy a kutatás, amelyet folytatnak, minél szélesebb körben ismertté váljon, hogy mindenki felhasználhassa eredményeit.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria