A pápa imádkozik a brazil Manaus államért, melyet súlyosan érint a járvány

Ferenc pápa – 2021. január 24., vasárnap | 11:03

A január 20-i általános kihallgatáson Ferenc pápa emlékeztetett az észak-brazíliai Manaus államban élők szenvedésére. Az ott élőket súlyosan érinti a világjárvány: nehézséget okoz a kórházakban a lélegeztetéshez szükséges oxigén hiánya, emiatt az ország többi részéhez képest kétszeres a halálozási arány.

Ferenc pápa az általános kihallgatáson a portugálul beszélő hívek köszöntésekor utalt a brazíliai Manaus államra, melynek lakosságát a koronavírus terjedése nagy próbatétel elé állítja. „Ezekben a napokban imáimba foglalom azokat, akik a pandémia miatt szenvednek, különösen Manaus államban, Brazília északi részén. Az irgalmas Atya támogasson benneteket ebben a nehéz pillanatban. Szívemből jövő áldásomat küldöm!” – fogalmazott a Szentatya.

Az Egyesült Államok után a járvány által leginkább sújtott ország Brazília, ahol több mint 210 ezer ember halálát okozta a vírus. A napokban a járvány okozta halálozási arány Manaus államban 142-ről 187-re nőtt 100 ezer lakosra számítva, ami csaknem duplája az országos átlagnak. A kétmillió lakosú Manaus kórházaiban és egészségügyi központjaiban az elmúlt hetekben több tucat ember halálát okozta a Covid-19-vírus miatt súlyos állapotba került betegek mesterséges lélegeztetéséhez elengedhetetlen oxigén hiánya. Sok esetben az orvosok abban a helyzetben találták magukat, hogy választaniuk kellett, melyik betegnek adják a rendelkezésre álló oxigént.

Kormányzati források szerint a városba naponta átlagosan négyszer szállít a brazil légierő utánpótlást az oxigénellátás megerősítése érdekében, valamint napi egy küldemény érkezik az Amazonas torkolata közelében fekvő Belem városából. Egy tucat beteget átszállítottak más brazil államok kórházaiba, például Goiasba vagy Brasilia szövetségi körzetébe. A Venezuela által adományozott oxigénnel megrakott öt teherautó is megérkezett Manausba hétfő este. Szakemberek szerint a manausi fertőzések számának megnövekedése a vírus új változatának tudható be, amely az amazóniai régióban terjed. Ugyanolyan fertőzőnek tűnik, mint az Egyesült Királyságban vagy Dél-Afrikában megjelent változat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria