A pápa a kilenctagú bíborosi tanáccsal ülésezett

Ferenc pápa – 2016. február 9., kedd | 16:37

Ferenc pápa február 8-án egész napos és február 9-én délelőtt félnapos tanácskozáson vett részt a Vatikánban a C9 néven ismert kilenctagú bíborosi tanács tagjaival. A találkozóról Federico Lombardi SJ szentszéki szóvivő tájékoztatta a közvéleményt.

A bíborosok február 9-én, kedden reggel koncelebráltak a pápával a kapucinusokért bemutatott szentmisén a Szent Péter-bazilikában. Oswald Gracias bíboros, mumbai (Bombay) érsek egészségi okokból nem vett részt az ülésen.

Az előző tanácskozás lezárásakor már meghatározott módon a főpásztorok Ferenc pápának a püspöki szinódus létrehozásának 50. évfordulója alkalmából, múlt év október 17-én mondott beszédét vitatták meg. Kifejtették a szinodalitás kérdését, emlékeztetve rá, hogy szükség van egy egészséges decentralizálási folyamatra, amely a kúria reformjának fontos tényezője.

A két új dikasztérium kapcsán is megvitatták a tanács végső javaslatait. A bíborosok a világiak, a család és az élet; valamint az igazságosság, béke és migráció dikasztériumaira vonatkozó javaslataikat adták most át a pápának, hogy döntést hozzon. Seán Patrick O’Malley bíboros tájékoztatta a Szentatyát és a jelenlévőket a kiskorúak védelmére létrehozott bizottság tevékenységéről. Ami a kúria dikasztériumainak illetékes jogi-fegyelmi kérdéseire vonatkozik, további vizsgálatra van szükség – hangzott el. George Pell bíboros a gazdasági reformok folyamatáról számolt be. A bíborosok megkapták a Rota Romana Bíróság által készített anyagot, amely a házasság érvényességéről szóló kánonjogi eljárás reformjának megvalósítására vonatkozik.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA (archív)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria