A pápa november 10-én Prato és Firenze olasz városokba látogat

Kitekintő – 2015. március 29., vasárnap | 14:02

A hivatalos programot a Pápai Ház Prefektúrája tette közzé március 27-én, pénteken – tájékoztat a Vatikáni Rádió.


A tájékoztatás szerint Ferenc pápa november 10-én, kedden reggel 7 órakor indul helikopterrel a Vatikánból a toszkánai Pratóba. A helyi sportpályára várhatóan 8 óra előtt érkezik meg. A látogatás első eseménye a munkavállalókkal való találkozás lesz. Ezt a székesegyház előtti téren tartják, melynek fő nevezetessége, hogy itt őrzik a Szent Szűz övét. A pápát Franco Agostinelli, Prato püspöke kíséri a városban. 9 órakor a Szentatya helikopteren folytatja útját Firenzébe, ahol az atlétikai stadion mellett száll le negyed órával később. Itt a város érseke, Giuseppe Betori bíboros fogadja.

A pápa délelőtt 10 órakor találkozik az olasz püspöki konferencia V. országos egyházi gyűlésének résztvevőivel a firenzei Virágos Szűz Mária-székesegyházban. A november 9. és 13. között sorra kerülő tanácskozás témája a következő lesz: Az új humanizmus Jézus Krisztusban van. A Szentatya a város védőszentjéről, Keresztelő Szent Jánosról elnevezett híres nyolcszögletű keresztelőkápolnán áthaladva jut el a helyszínre.

Délben a pápa a Santissima Annunziata-bazilikában találkozik a betegekkel. Ezt követően a szegényekkel ebédel a Szent Ferenc-menzán, amelyet az egyházmegyei Caritas működtet és a templom előtti téren található. Ez a hely a firenzei szeretetszolgálat egyik történelmi viszonyítási pontja. 2014-ben több mint ezren jártak rendszeresen az étkezdébe: 758 külföldi és 321 olasz. Összesen 50 ezer adag ételt osztottak szét. Elia Dalla Costa bíboros (1931 és 1961 között a város érseke) hozta létre az intézményt és támogatói között volt többek között Giorgio La Pira firenzei polgármester is.

A látogatás zárómozzanata a pápai szentmise lesz délután fél 4-kor az Artemio Franchi stadionban. Ezt követően Ferenc pápa este 6 óra körül visszatér a Vatikánba.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria