A pápa római plébánosokkal ebédelt

Ferenc pápa – 2016. március 25., péntek | 17:47

Szenteljünk figyelmet minden embernek, különösen azoknak, akik nehéz helyzetben vannak – kérte Ferenc pápa a római plébánosoktól, akikkel március 24-én, a nagycsütörtöki krizmaszentelési mise után ebédelt együtt.

Az ebéden tíz pap volt jelen. A találkozó családias hangulatban telt. A Vatikáni Rádió olasz nyelvű adásának Manrico Accoto római plébános számolt be az eseményről:

„Csodálatos élmény volt a maga egyszerűségében és mindennapiságában. A pápa nagyon kötetlen hangulatot teremtett, és mindannyiunkat meg akart hallgatni. Mindenki elmesélhette a saját plébániai életét; Róma nagyon eltérő a kerületeit tekintve. Van, ahol sok fiatal lakik, vannak csendesebb környékek, szegényebb és gazdagabb negyedek. Mindenkit figyelmesen, érdeklődéssel meghallgatott, sosem szólt közbe. Olyan hozzáállással fordult felénk, mint aki tanulni szeretne tőlünk. Ez az a kép, amely a nagycsütörtöki krizmaszentelési szentmisén is megjelent: Jézus, aki leveti ruháit, s visszaadja a méltóságát és a fontosságát annak, aki követi Őt. Római plébánosként igyekszünk követni püspökünket, aki meghallgatott minket, kedvesen fordult hozzánk, s kiemelte azokat a dolgokat, amikkel foglalkozunk. Olyan volt, mint egy apa, aki meghallgatja gyermekei ügyes-bajos dolgait, hangsúlyozva azok fontosságát, mert ezeken keresztül épül igazából a jövő.

Az ebédnél szóba került többek között a közösségek mindennapi élete, a hit újrafelfedezése, a szegények szolgálata, de a városi élet nehézségei, a társadalmi feszültségek, a papi élet örömei és problémái, valamint az egyházmegye élete, s a világiak nagy elkötelezettsége is.”

Arra a kérdésre, hogy miként élik meg a római plébánosok Ferenc pápa, püspökük pápaságát, Manrico Accoto elmondta: „Hatalmas volt a lelkesedés az elején, mert a változás mindig hoz valamit, ami felráz a megszokott rutinból. Jelenleg az általa adott nagy impulzusok megértésének nehézségét éljük. Sosem egy úgynevezett »készétel« kerül elénk, hanem nekünk kell kidolgoznunk. A megkülönböztetés nehézségével küzdünk, hogy megértsük az irányvonalak gyakorlatba ültetésének módját, amelyek azonban sosem válhatnak előre kitalált megoldásokká. Tehát inkább a vetés, mint az aratás idejét éljük. Néhány év múlva látjuk majd meg, hogy hova visz minket Ferenc pápa pápasága. Bizalommal hagynunk kell, hogy vezessen minket, mert a pasztorális tevékenységünk tanításain keresztül lassanként megújul”.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír