A pápa a súlyos tényekkel való őszinte szembenézésre kérte a chilei püspököket

Ferenc pápa – 2018. május 18., péntek | 16:34

A napokban zajlottak Ferenc pápa és a chilei püspökök találkozói a Vatikánban. Május 17-én este a Szentatya egy-egy levelet adott át a 34 főpásztornak, amelyben azt kéri, hogy nézzenek szembe őszintén a súlyos visszaélések eseteivel, és munkálkodjanak a szeretetközösség helyreállításán.

A Szentszék szóvivője közleményben adta hírül, hogy Ferenc pápa május 17-én, csütörtökön este lezárta a négyalkalmas találkozó-sorozatot, amelyen 34 chilei püspök vett részt a VI. Pál-csarnok kistermében. A megkülönböztetés és testvéri találkozás ideje után a pápa mindegyiküknek átadott egy-egy levelet.

A Szentatya köszönetet mondott a püspököknek, amiért elfogadták meghívását, és együtt néztek szembe őszintén azokkal a súlyos tényekkel, amelyek az elmúlt években megrongálták az egyházi szeretetközösséget és meggyengítették a chilei egyházat. A püspökök Ferenc pápával együtt áttekintették a kiskorúak elleni hatalmi és lelkiismereti visszaélések fájdalmas eseteit és azok következményeit, melyek – főként az áldozatokra nézve – tragikusak. Néhány áldozatnak a pápa személyesen fejezte ki szívből jövő bocsánatkérését, amelyhez a chilei püspökök egyhangúlag csatlakoztak, azzal a feltett szándékkal, hogy helyrehozzák a károkat.

A pápa hálás a főpásztoroknak, amiért együttműködtek a rövid, közép- és hosszú távú megoldások kidolgozásában az igazság és az egyházi szeretetközösség helyreállítása érdekében. Arra buzdította a püspököket, hogy az elmúlt napok imái és megfontolásai után Chilébe visszatérve munkálkodjanak egy prófétai Egyház építésén, amely egy fontos dolgot állít a középpontba: az Úr szolgálatát az éhezőkben, a bebörtönzöttekben, a migránsokban, a visszaélések áldozataiban. Levele végén Ferenc pápa imáikat kérve fohászkodik az Úr áldásáért és a Szűzanya oltalmáért a chilei püspökök számára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria