A pápa újabb bizottságot állított fel a női diakonátus tanulmányozására

Ferenc pápa – 2020. április 9., csütörtök | 18:10

Amint azt az Amazóniáról szóló szinódus lezárásakor bejelentette, Ferenc pápa létrehozott egy új bizottságot a női diakonátus tanulmányozására. A testületnek öt női tagja van, elnöke Giuseppe Petrocchi L’Aquilai bíboros érsek.

A pápa április 8-án audiencián fogadta Luis Francisco Ladaria bíborost, a Hittani Kongregáció prefektusát, s a találkozó során úgy döntött, hogy új bizottságot állít fel a női diakonátus tanulmányozására. A testület elnökének kinevezte Giuseppe Petrocchi bíborost, titkárának Denis Dupont-Fauville atyát, a Hittani Kongregáció hivatalnokát.

A bizottság tagjai valamennyien teológusok: Catherine Brown Tkacz Ukrajnából, Dominic Cerrato az Amerikai Egyesült Államokból, Santiago del Cura Elena atya Spanyolországból, Caroline Frey Nagy-Britanniából, Barbara Hallensleben és Manfred Hauke atya Svájcból, James Keating az USA-ból, Angelo Lameri prelátus és Rosalba Manes Olaszországból, valamint Anne-Marie Pelletier Franciaországból.

A pápa a tavaly ősszel megtartott amazóniai püspöki szinódus lezárásakor jelentette be, hogy szeretne újra összehívni egy bizottságot a női diakonátus tanulmányozására, azért, hogy lássuk, miként létezett az ősegyházban az állandó diakonátus.

2016-ban, miután találkozott a Legfőbb Szerzetesi Elöljárók Uniójának női tagjaival, létrehozott egy bizottságot a kérdés tanulmányozására, amely azonban csak részleges eredményt ért el. Ferenc pápa 2019. május 10-én újra találkozott a Legfőbb Szerzetesi Elöljárók Uniójával, átadva a szerzetesnőknek a bizottság munkájának eredményét, amelyet előrelépésnek nevezett, még ha az apró is csupán.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria