A pápa üzenete a bonni klímakonferenciára: A technikai megoldások szükségesek, de nem elegendőek

Ferenc pápa – 2017. november 19., vasárnap | 14:21

A november 17-éig tartó 23. ENSZ-klímacsúcson a párizsi megállapodás részleteinek kidolgozásáról tárgyaltak az országok képviselői Bonnban. Üzenetében Ferenc pápa elégedettségét fejezi ki a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény miatt, ám súlyos aggodalmát a vállalt elkötelezettség hatékonysága miatt.

A klímakonferenciára küldött üzenetében a Szentatya utalt a történelminek nevezhető párizsi egyezményre, amelyet 2015 decemberében írt alá 195 ország, és amelyből Trump elnök akaratából az USA ki akar lépni. Ferenc pápa szerint a dokumentum világos átmenetet jelöl ki a szénfelhasználás nullára vagy minimumra csökkentése terén, továbbá szolidaritásra buzdít, és rámutat az éghajlatváltozás és a szegénység elleni küzdelem közötti kötelékekre.

Most azonban Bonnból iránymutatást, szabályokat és intézményi mechanizmusok megteremtését várják az emberek, hogy megvalósuljanak a Párizsban kijelölt összetett célkitűzések – hangsúlyozza a pápa, aki ennek érdekében szükségesnek tartja, hogy elkerüljünk négy helytelen viselkedésmódot az emberiség e legaggasztóbb jelenségeinek megközelítésében – ezek ugyanis biztos, hogy nem segítenek hozzá a Föld jövőjének becsületes kutatásához, valamint az őszinte és eredményes párbeszédhez. E négy hozzáállás: a probléma tagadása, a közöny, a beletörődés és a nem megfelelő megoldásokba vetett bizalom, amely a legrejtettebb kockázati tényező.

Másrészt nem lehet a kérdést pusztán gazdasági és technológiai dimenzióra szűkíteni. A technikai megoldások szükségesek, de nem elegendőek – figyelmeztet Ferenc pápa. – Tehát alapvetően fontos, hogy komolyan figyelembe vegyük a fejlődés új paradigmájának etikai és társadalmi hatásait rövid, közép és hosszú távon.

A Szentatya azon kívánságának adott hangot, hogy figyelmet kell fordítani a nevelésre és az átfogó ökológiának megfelelő életstílusokra, hogy késlekedés nélkül és mindenki hozzájárulásával azonnal tudjunk cselekedni.

Az átfogó ökológia olyan felfogást képvisel, amelyet a becsületes kutatás és a nyitott párbeszéd jellemez – zárul Ferenc pápa a 23. ENSZ-klímacsúcsra írt üzenete.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria