A Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora Irakban tárgyalt

Hazai – 2018. március 18., vasárnap | 10:57

Talib Z. Almosawi, az Al-Kut Egyetem rektora meghívására Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) rektora hivatalos látogatást tett Irakban. Ennek keretében március 15-én tudományos oktatási és kutatásfejlesztési együttműködést írt alá az Al-Kut Egyetemmel.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepélyes rendezvényt megtisztelte jelenlétével a wasiti tartomány kormányzója, akivel külön megbeszélésen a régió fejlesztésének lehetőségei is megvitatásra kerültek.

Az egyetemközi együttműködés nem pusztán közös kutatási programok indítására, többhetes – kölcsönös – szakmai előadás-sorozatok megtartására, valamint posztgraduális oktatói és hallgatói mobilitásra terjed ki – a humán- és a műszaki tudományok területén egyaránt; hanem magában foglalja egy közös intézet felállítását a katolikus–iszlám párbeszéd előmozdítására. A létrehozandó intézet profiljának kialakítása és az első közös – négy nyelven megjelenő kötet – kidolgozása is az egyeztetés részét képezte.

Szuromi Szabolcs március 14-én előadást tartott Az iszlám és a kereszténység közötti dialógus alapelvei címmel az Al-Kut Egyetemen (Kut University College). Hivatalos programja részeként a PPKE rektora felkereste mind Kerbela, mind Nedzsef szent helyeit, és személyes tárgyalást folytatott Abdul Mahdi Al-Karbala sejkkel Kerbelában, valamint Muhammad Saeed Salih Al-Hakim ajatollahhal Nedzsefben.

Forrás és fotó: PPKE

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria