A pázmányos régészek folytatták a munkát a szíriai várakban

Kultúra – 2019. november 12., kedd | 19:27

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézete és a Szíriai Régészeti Főigazgatóság közös kutatási programja keretében működő Szíriai–Magyar Régészeti Misszió sikerrel végezte el több mint egy hónapos őszi terepmunkaszezonját, mely idén már a harmadik kinti munka volt.

Kutatóik, hallgatóik és szíriai kollégáik két helyszínen dolgoztak párhuzamosan. A munka az UNESCO-világörökséghez tartozó Crac des Chevaliers várban kezdődött, ahol a csoport egyik fele az elmúlt ásatási szezonok leletanyagának feldolgozását végezte, míg a többiek a már megkezdett kutatási programrészeket folytatták (az új ásatási eredményeken alapuló periodizáció, a középkori vízellátórendszer és a középkori falképek kutatása és dokumentációja).

A munkák egy részét már az UNESCO Technical Assistance programja keretében végezték. Margat várában is tovább folyt a korábbi ásatási szezonok anyagának feldolgozása, illetve a 2020 tavaszára tervezett látogatóközpont kiállításának és installációinak előkészítése.

A két helyszínen folytatott kutatómunka mellett több napot töltöttek Damaszkuszban, és felkeresték Maaloula, Qára és Homsz műemlékeit is számos más vidéki lelőhely mellett. Október végén a misszió részt vett az Aleppói Nemzeti Múzeum újranyitása alkalmából rendezett nemzetközi konferencián, melyen kutatóik is ismertették legújabb eredményeiket.

Szintén Aleppóban a PPKE Bölcsészettudományi Karának dékánja, Fodor György atya vezetésével előkészítették az Aleppói Egyetemmel megvalósítandó új együttműködést.

Forrás és fotó: PPKE BTK Régészettudományi Intézet Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria