A pécsi székesegyház búcsúját ünnepelték

Hazai – 2016. június 30., csütörtök | 16:11

Június 29-én Péter és Pál apostolokat ünnepli a katolikus egyház. A Pécsi Egyházmegye számára kiemelkedő jelentőségű nap ez: Péter apostol az egyházmegye fővédőszentje, és a székesegyházat is Péter és Pál tiszteletére szentelték fel, amelynek búcsúünnepét is ezen a napon tartották.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre! 

Néhány éve vált szokássá, hogy ezen a napon adják át az egyházmegyei kitüntetéseket azoknak a civil munkatársaknak, akiket plébánosuk a főpásztor figyelmébe ajánl.

Június 29-én, Péter és Pál ünnepén este 6 órakor Udvardy György megyéspüspök celebrált szentmisét a székesegyházban.

Tamás Roland, a székesegyház plébánosa elmondta: „Nagyon szép gesztust vezetett be néhány évvel ezelőtt Udvardy György megyéspüspök. Ilyenkor a plébánosok javaslatára azok a civil munkatársak részesülnek kitüntetésben, akik önként, elhivatottan segítenek nekünk a munkában.”

Udvardy György megyéspüspök homíliájában úgy fogalmazott: a két apostol ünnepén hitünk bizonyosságát és a kereszténység hitből fakadó küldetését is ünnepeljük.

A főpásztor hozzátette: „Gondolunk Szent Péter apostolra: erre a sziklára építi Isten az ő egyházát. Új nevet ad neki, pedig pontosan tudja, hogy kicsoda ő, pontosan ismeri szívének szándékát, de éppen ezért: mert szereti. A hitünkkel kapcsolatban a küldetés gondolata is kiemelkedik, amikor Pál apostol azt mondja: nincs többé szabad vagy rabszolga, férfi vagy nő, zsidó vagy pogány, mindenki Krisztusban eggyé lesz, és nem akarok mást, mint hogy Jézus Krisztust, a Megfeszítettet hirdessem.”

Péter a zsidókeresztények, Pál pedig a pogányok közötti működésével válhatott az egyház két fő apostolává. A hagyomány szerint más-más évben, de mindketten június 29-én szenvedtek vértanúhalált, ezért emlékezünk meg róluk az egész világon ezen a napon. A pécsi székesegyházat százhuszonöt éve, 1891. június 22-én szentelték fel a tiszteletükre.

Udvardy György a szentmise végén megköszönte mindazok munkáját, akik kiemelkedő szerepet töltöttek be egyházközségük életében, áldozatos munkájukkal szolgálva testvéreik javát. Idén tíz személyt jutalmaztak.

Díjazottak 2016-ban:
Balogh Károly – bonyhádi plébánia
Völgyi István – bonyhádi plébánia
Istenes György – kővágószőlősi plébánia (Kővágótöttös)
Filipovics Istvánné – bicsérdi plébánia (Zók)
Dr. Papp István Csongor – szekszárdi plébánia
Wilhelm Fülöp – olaszi plébánia
Szugfil József – lippói plébánia
Oberling Antal – magyarszéki plébánia (Bakóca)
Huszárné Lukács Rozália – bátai plébánia
Máté Imréné – vásárosdombói plébánia

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria