A pincébe költözött a máltai gyermekkórház Aleppóban

Kitekintő – 2016. augusztus 10., szerda | 14:34

Egy újszülött halála után a pincében folytatja az ellátást a Malteser International nemzetközi segélyszervezet által fenntartott gyermekkórház a szíriai Aleppóban. Így tudják a legnagyobb biztonságot nyújtani a betegeknek és az ápoló személyzetnek.

Azt követően kezdték meg a költözést, hogy július utolsó hetében egy támadás során az egyik inkubátor oxigéncsöve megrongálódott, és egy újszülött meghalt.

Aleppóból július végén kezdték el kimenekíteni a civileket annak érdekében, hogy a Szíriai Arab Hadsereg felszabadító támadásakor elkerüljék a szükségtelen áldozatokat. A felkelők ellenőrzése alatt álló nyugati városrészt körülzárta a hadsereg, az utakat lezárták, elvágva a menekülési lehetőségeket nemcsak a terroristák, de a civil lakosság előtt is.

„Az itt élő emberek reménytelen helyzetben vannak. Sok szülő súlyosan beteg gyermekével él itt, túlságosan félnek behozni a gyerekeket a kórházba, hiszen az elmúlt időben számos támadás érte az egészségügyi intézményeket” – mondta Janine Lietmeyer, a Malteser International közel-keleti régiójának vezetője.

„A városból kivezető utak nem biztonságosak, nem jelentenek menekülést a csapdába esett civileknek. Helyi partnerszervezetünk arról számolt be, hogy a családok megpróbáltak menekülni, ezt azonban fegyveres erővel akadályozták meg a felkelők” – mondta Sid Johann Peruvemba, a Malteser International főtitkárhelyettese. „A humanitárius folyosókat olyan nemzetközi szervezet felügyelete alá kellene vonni, mint például az ENSZ. Jelen pillanatban Aleppóban nagyon bizonytalan jövőt látnak maguk előtt az emberek. El kell dönteniük, hogy maradjanak vagy menjenek. Azt választhatják, hogy maradnak, és vállalják az éhhalált, vagy elindulnak egy valószínűleg halálba vezető úton oda, ahol már a kormányerők tartják ellenőrzés alatt a területet, és ahol úgy fogják kezelni őket mint terroristákat.” A főtitkárhelyettes azt is hozzátette: „Az ott rekedt embereknek sürgető szükségük volna segítségre, de lehetetlen az ostromlott területre segélyszállítmányt juttatni.”

A személyzet, az orvosok és ápolók úgy döntöttek, folytatják munkájukat a máltai kórházban.

„A koraszülött gyermekeket, akikkel foglalkozunk, nem lehet evakuálni” – mondja Lietmeyer. „Az inkubátoroknak és egyéb alapvető orvosi műszereknek folyamatos áramellátás szükséges. Az egészségügyi személyzet tagjai egyértelművé tették, hogy a helyszínen maradnak és folytatják a munkát még akkor is, ha ez az életükbe kerülhet. Mindezt azért, mert tudják, ezeknek a gyerekeknek és az Aleppóban rekedt embereknek ők az egyetlen esélyük, hogy túléljék ezt a háborút.”

Az eredeti angol nyelvű cikk itt olvasható.

Forrás Máltai.hu

Fotó: Máltai.hu; Orderofmalta.int

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria