A Rábaközi Boldogasszony kegyképének búcsúját ünnepelték Csornán

Megszentelt élet – 2018. május 27., vasárnap | 17:10

A Csornai Premontrei Apátság egyik kiemelkedő hagyománya a Rábaközi Boldogasszony kegyképének búcsúja. A minden év májusának utolsó vasárnapján megtartott búcsút idén május 27-én ünnepelték a csornai Nagyboldogasszony premontrei templomban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnep kiemelt szerepét jelzi, hogy kilenceddel készül rá a közösség: a májusi litániák keretében kilenc napon át kérik a Szűzanya közbenjárását a premontrei közösségért és a rájuk bízottakért. Ez a nap nem csupán a csornai szerzetesek és az apátsági templomba rendszeresen járó hívők ünnepe, több helyről is jönnek zarándokok – többek között biciklivel, gyalog és busszal – az egész Rábaközből.

A szentmise főcelebránsa és szónoka idén Sárai-Szabó Kelemen győri bencés perjel volt, aki a szentbeszédében Ferenc pápa buzdítása nyomán kiemelte, a Szűzanya hathatós segítségünk a bajokban. Biztatta a zarándoklat résztvevőit, hogy nyugodtan bízzák életük „csomóit” a Szűzanya minden nehézséget kioldó szeretetére.

Az ünnep arra is lehetőséget teremtett, hogy találkozzanak az apátság által ellátott plébániák tanácsadó-testületeinek alelnökei, az adott települések polgármesterei és az esperesi kerület papsága.

Délután a gyermekeké volt a főszerep: a csornai II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola óvodásai is köszöntötték a Szűzanyát. Mivel május utolsó vasárnapja a magyar hősök emlékünnepe is, a közösség imáiba foglalta a harctereken elesett magyar hősi halottakat is.

Forrás és fotó: Csornai Premontrei Apátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria