A rendőrök előtt térden állva könyörgő szerzetesnővér lett a mianmari békés tüntetés szimbóluma

Kitekintő – 2021. március 2., kedd | 9:46

Ann Nu Thawng katolikus szerzetesnővér kiment az utcára az észak-mianmari Kahin állam fővárosában, Myitkyinában, hogy térden állva könyörögjön a biztonsági erőknek, ne lőjenek a békésen tüntető fiatalokra. Bo bíboros a „nép színeváltozását” kérte nagyböjti homíliájában.

Ann Nu Thawng a Xavéri Szent Ferenc Kongregáció, egy egyházmegyei jogú intézmény tagja a mianmari Myitkyinában. Az országban a szerzetesnővér alakja a február 28-i tüntetések szimbólumává vált. Aznap a rendőrség durván visszaverte a tüntetést az egész ország területén – az ENSZ információi szerint rálőttek a tüntetőkre, tizennyolc ember meghalt, és több mint harmincan megsebesültek.

„Myitkyina térségében mindeddig békés tüntetések voltak, nem történt semmi rendzavarás. Tegnap azonban erőszakos jelenetek zajlottak, melyek a helyzet eldurvulásával fenyegettek – mondta el a Fides hírügynökségnek Joseph Kung Za Hmung, az első mianmari internetes katolikus portál, a Gloria News Journal főszerkesztője. – Sokunkat meglepett, hogy a rendőrök úgy reagáltak a szerzetesnővér akciójára, hogy abbahagyták a támadást. Ann nővér ma példakép az Egyház vezetői előtt: a püspökök és a papok arra hivatottak, hogy kilépjenek komfortzónájukból, és vegyenek példát a bátorságáról.”

Hozzátette, hogy sok nem katolikus is méltatta Thawng nővért, akinek fotója vírusszerű gyorsasággal terjed a közösségi hálókon. „Több mint száz tüntető talált menedéket a kolostorában. Megmentette őket a brutális veréstől és a letartóztatástól” – hangsúlyozta a főszerkesztő.

*

Február 28-án, nagyböjt második vasárnapján Charles Maung Bo bíboros, ranguni érsek az ország társadalmi-politikai válsághelyzetéről szólva kiemelte: „A színeváltozás evangéliuma nagyon aktuális, visszatükrözi az elmúlt napok eseményeit. Milyen színeváltozást szeretnénk megtalálni ma Mianmarban? Ha megtaláljuk, az egész zűrzavar, az egész sötétség, az egész gyűlölet elmúlik, és országunk, az Aranyföldnek is nevezett szép ország színében átváltozik, a béke és a bőség földjévé alakul át.”

„Ebben a hónapban – folytatta a bíboros – sokat könyörögtünk: a béke az egyetlen út; a béke lehetséges. Ferenc pápa azt kérte, hogy oldjunk meg minden konfliktust párbeszéddel. Aki konfliktust akar, az nem a jót akarja ennek a nemzetnek. Mindannyian Illéssé válunk, aki a békét hirdeti, meggyújtva a remény lámpását a sötétség közepette.”

Bo bíboros imádkozott a nemzetért, „amely oly sok szenvedést, oly sok háborút, oly sok halottat látott már… Mint Ábrahám, mi is keressük az ígéret földjét.

Az ígéret földje akkor jön el, amikor készek vagyunk feláldozni azt, ami nagyon kedves számunkra”.

Bo bíboros így zárta üzenetét: „A megtérés a nagyböjt központi üzenete. Intézzünk kihívást saját magunkhoz! Nézzük magunkat egy nagyobb világosságnál! Van egy lehetséges jobb világ, egy lehetséges új Mianmar; lehetséges egy konfliktusoktól mentes nemzet, ha ez a nemzet színében átváltozik a megérdemelt dicsőségében. A békét tegyük a sorsunkká, ne a konfliktust! A fegyverek haszontalanok. A kiengesztelődés és a párbeszéd fegyvereit kell magunkra vennünk.

Mianmar Tábor hegyére türelemmel, toleranciával kell felmenni, ha részesei akarunk lenni a színeváltozásnak. A gonosznak el kell tűnnie, de nem egy másik gonosz az, amely le tudja rombolni”.

A burmai hadsereg február elsején vette át a hatalmat katonai puccsal. Egyéves szükséghelyzetet hirdetett, miután csalással vádolták meg a 2020. novemberi választások után a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) pártot, amelynek vezetőjét, Aung Szan Szú Kji kormányfőt őrizetbe vették.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Fides

Fotó: Cardinal Charles Bo/Twitter; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria