A riói olimpiai bajnok Katie Ledecky: Katolikus hitem a dolgokat más megvilágításba helyezi

Kitekintő – 2016. augusztus 10., szerda | 17:10

Az amerikai Katie Ledecky már a Rio de Janeiró-i játékok előtt olimpiai bajnoknak mondhatta magát: 2012-ben, 15 évesen Londonban győzött a 800 méteres gyorsúszásban. A most zajló olimpián eddig három érmet nyert: két aranyat egyéniben és egy ezüstöt a 4×100-as gyorsváltó tagjaként.

Az úszónő a washingtoni egyházmegye online magazinjának, a Catholic Standardnak még Rio előtt, július végén nyilatkozott hitéről.

Négy évvel ezelőtt Katie Ledecky berobbant a sportszeretők köztudatába, amikor mindössze 15 évesen 800 méteres női gyorsúszásban aranyérmet szerzett az olimpián. A katolikus iskolákban tanult úszónő nevéhez kötődik azóta a 400, a 800 és az 1500 méteres gyors világcsúcsa, és az 500, az 1000 és az 1650 yardos amerikai rekordokat is ő tartja. 2015-ben ő lett az első úszó, aki egyazon világbajnokságon megnyerte a 200, a 400, a 800 és az 1500 méteres gyorsúszást is. Az olimpiai selejtezők során Ledecky három egyéni számban kvalifikálta magát a riói nyári játékokra (200 és 400 méter gyorson egyaránt aranyérmet nyert, utóbbi számban ráadásul világcsúccsal. Harmadik versenyszámában, a 800 méteres gyorsúszásban augusztus 11-én áll rajthoz – a szerk.)

– Amit a katolikus iskolákban tanult, miként segítette az úszókarrierjét?

– Bölcsődés korom óta katolikus intézményekbe járok. A Little Flower általános iskolába jártam a marylandi Bethesdában nyolc évig, majd a Szent Szív nővérek által fenntartott Stone Ridge School gimnáziumba, mindkét helyen kiválóan, hittel telve neveltek. Az, hogy szigorú oktatási rendszerű iskolákba járhattam, elősegítette az érdeklődésemet a világ és mások szolgálata iránt, és gazdagította az életemet, hogy az ne csak az úszásra és az atlétikára szorítkozzon. Mindazonáltal az úszás szempontjából is fontos volt, hogy ezekben az iskolákban tanultam – katolikus iskoláim kihívást jelentettek számomra, szélesítették a látókörömet, és lehetővé tették, hogy az úszóedzéseken, úszással kapcsolatos eseményeken és a sporton kívül másfelé is forduljon az érdeklődésem.

Ezek az iskolák csodálatos barátságokat is adtak számomra. Barátok, tanárok és más iskolai dolgozók egyaránt segítettek, hogy elérjem a célomat az úszásban, és általában az életben, azzal, hogy támogattak és szerettek. Megtanultam, mennyire fontos, hogy az embernek egyensúlyban legyen az élete, és remélem, hogy ez a lecke az egyetemen és a későbbiekben is segíteni fog.

– A két iskola közösségének támogatása miként segítette az olimpiai felkészülését?

– Amint említettem, a támogatásuk felbecsülhetetlen volt számomra, hogy mind a tanulásban, mind az úszásban elérjem a céljaimat, és hogy felkészüljek a riói olimpiára. Vannak barátaim a gimnáziumból, akik mindig üzenetet küldenek, amikor nemzetközi versenyeken indulok. Ez sokat jelent számomra. Az iskolából három tanár is eljött az omahai olimpiai válogatóversenyekre idén, akárcsak több, az iskolákhoz kötődő család és a saját családom. Keresztapám, Jim Shea jezsuita atya fél Amerikát átutazta, hogy szurkoljon nekem. Az általános iskolából Rosemaron nővér és Vaghi atya üzenetet küldtek. Azt is jó volt tudni, hogy a gimnáziumi úszócsapat edzője, Bob Walker pedig – más versenyzők edzőjeként – ott van a helyszínen. Úgy érzem, nagyon sok különleges ember van az életemben, és emiatt szerencsésnek tartom magam.

– Hogyan támaszkodik katolikus hitére, hogy megbirkózzon az edzésekkel és a versenyekkel?

– Katolikus hitem nagyon fontos számomra. Mindig is az volt, és mindig is az lesz. Része annak, aki vagyok, és akkor érzem jól magamat, ha gyakorolhatom a hitemet. Segít abban, hogy más megvilágításban lássam a dolgokat.

– Még mindig elmondja az Üdvözlégyet minden verseny előtt? Miként döntött arról, hogy ez lesz a buzdító imája?

– Igen, elmondok egy vagy két imát minden versenyzésem előtt. Az Üdvözlégy csodálatos imádság, és úgy érzem, hogy megnyugtat.

Katie Ledecky 1997. március 17-én született Washingtonban David Ledecky és Mary Gen Hagan gyermekeként. Apapi nagyapja 1947-ben vándorolt ki Csehszlovákiából az Amerikai Egyesült Államokba. Ledecky hatéves korában kezdett el úszni idősebb testvére, Michael hatására.

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) Ledeckyt választotta meg a 2013-as év úszónőjének.

Forrás: Catholic Standard

Fotó: Catholic Standard, Theodysseyonline.com

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó fotógaléria