A római önkormányzatot keresi fel jövő héten a pápa

Ferenc pápa – 2019. március 20., szerda | 9:49

A Szentszék közzétette a Szentatya március 26-i, capitoliumi látogatásának programját. Ferenc pápa találkozik Virginia Raggi római polgármesterrel és az önkormányzati vezetőkkel.

Várhatóan kétórás látogatást tesz Ferenc pápa március 26-án, kedden a római önkormányzat székhelyén, a Capitolinus dombon. Fél tizenegykor érkezik meg autóval a Szentatya, akit Virginia Raggi polgármester fogad, a ceremóniát hagyományos trombitaszó kíséri. A szenátori palotában (a jelenlegi városházán), az Óra teremben a pápa röviden köszönti a polgármester családtagjait, majd Virginia Raggival magánmegbeszélést folytat. A Gobelin teremben a fővárosi közgyűlés elnökével, a polgármester-helyettessel, a tanácsadói testülettel és az önkormányzati vezetőkkel találkozik a Szentatya. Valamennyiüket megajándékozza egy-egy kötettel, amely Újragondolni a jövőt címmel a pápa Európára vonatkozó beszédeit tartalmazza. A Zászlók termében a fővárosi önkormányzati képviselőkkel, valamint a városháza vezetőivel találkozik, itt a Szentatya aláírja a capitoliumi aranykönyvet (díszes vendégkönyv – a szerk.).

Ferenc pápa a Julius Caesar teremben mondja el beszédét, miután Marcello De Vito, a közgyűlés elnöke és a polgármester köszöntik őt. A pápa szavait követően Virginia Raggi bejelenti, hogy ösztöndíjat alapítanak, és egy termet neveznek el Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikája tiszteletére. Ezután kölcsönös ajándékozás következik: a pápa egy, a Colosseumot ábrázoló mozaikot és pápasága érmeit adja át a polgármesternek. Ferenc pápa és Virginia Raggi a Szenátori terem erkélyéről köszöntik a római polgárokat, majd a Szentatya üdvözli az önkormányzati vezetőket és hozzátartozóikat. Várhatóan fél egykor vesz búcsút a pápa vendéglátóitól, és visszatér a Vatikánba.

A Capitolium évszázadok óta Róma közigazgatásának központja; Ferenc pápa előtt három másik egyházfő is fölkereste: elsőként Szent VI. Pál 1966-ban, aztán Szent II. János Pál 1998-ban, végül pedig XVI. Benedek 2009-ben.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria