A Sant’Egidio közösség öt helyszínen várja karácsonyi ebédre szegény barátait

Hazai – 2019. december 11., szerda | 18:00

December 25-én négy városban, Budapesten, Pécsen, Győrben és Monoron terítenek asztalt szegény barátaiknak, akiket év közben is rendszeresen látogatnak.

Vannak, akik számára karácsonykor ma sincs „szállás”: sokaknak nincs fedél a fejük felett, mások magányban, intézetek falai között töltik az ünnepeket, megint mások asztalára nem jut finom étel, a lakásba karácsonyfa, ajándék. Karácsony napja talán az év legnehezebb napja azoknak, akiknek nem jut otthon, nem jut család: ilyenkor a magányosak még magányosabbak, az elhagyatottak még elhagyatottabbak. A Sant’Egidio közösség tagjai szeretnék úgy ünnepelni Jézus születését, hogy jusson az otthon melegéből, a finom ételből, az ajándékból azoknak, akikkel a megszülető Isten Fia azonosítja magát: a kicsinyeknek, a gyengéknek, a szenvedőknek.

Világszerte 1992 óta szerveznek karácsonyi ebédeket, idén 80 országban több mint 200 ezer embert látnak vendégül december 25-én. Nagy családként ülnek az ünnepi asztal körül, ahol évről évre egyre több embernek jut hely.

Magyarországon négy városban, Budapesten, Pécsen, Győrben és Monoron terítenek asztalt a rászorulóknak. Budapesten két helyen fogadják a vendégeket: a jezsuiták által működtetett Párbeszéd Házában és a skót presbiteriánus egyház templomában. Az asztal körül ülők jó barátai egymásnak, év közben is rendszeresen találkoznak: a közösség tagjai látogatják a hajléktalanokat az utcákon; az időseket az intézetekben, a szegény családok gyermekeinek foglalkozásokat tartanak.

December 25-én az ebédet megelőzően 12 órakor a pesti Jézus Szíve-templomban Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök mutat be ünnepi szentmisét a résztvevőknek.

A közösség várja az adakozókat, akik karácsonyi angyalai lehetnek a rászorulóknak. Szívesen fogadnak a főzéshez alapanyagokat, üdítőt, kávét, gyümölcsöt, édességet, süteményt. Várnak ajándékokat is, kizárólag szép, új dolgokat, amelyeknek egy jólétben élő ember is örülne (illatszereket, édességet, kávét, képes- és falinaptárt, levélpapírt, tollat, törölközőt, borotvát-borotvahabot, kesztyűt, sapkát, sálat, kendőt, hálózsákot, zoknit, takarót, zseblámpát, kisrádiót…).

Személyes segítséget is szívesen fogadnak az ebéd előkészítésében, a felszolgálásban, az ajándékcsomagolásban. Aki további információkat szeretne, a santegidio.budapest@mail.com e-mail-címen érdeklődhet. 

Pénzbeli adományt az ebédre, az ajándékokra a Kultúra és Segélyegylet Alapítvány számlaszámán várnak: 12001008-00110054-00100004

Forrás: Sant’Egidio közösség

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria