A segítés felelőssége – Folytatódott a pécsi szabadegyetem

Hazai – 2018. február 12., hétfő | 10:40

Februárban is a felelősségvállalás állt a Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi előadás-sorozatának középpontjában. Az előadók a felelősséget mint segítést határozták meg saját életpéldájuk, hivatásuk alapján.

2018 első hónapjaiban a Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi konferenciasorozatának előadói a társadalmi felelősségvállalás különböző területeit mutatják be. Február 7-én az állandó résztvevő Udvardy György megyéspüspök mellett két olyan élethivatásról hallhattak a jelenlevők, amelynek alapvető és mindennapi tapasztalata a segítségnyújtás.

Kanizsai Péter, a Semmelweis Egyetem Sürgősségi Betegellátó Osztályának orvosa a sürgősségi betegellátást igazságos, mindenki számára mindig hozzáférhető ellátási formaként határozta meg. A felelősség és a segítés kapcsán pedig elmondta: „Sokszor megfordul az ember fejében a felelősség kérdésköre. Vállaltuk. A felelősség ezzel a szakmával jár. Nincs kisebb felelősségünk, mint egy buszsofőrnek vagy egy pedagógusnak, akire negyven gyerek van rábízva, és el kell indítania az útjukon őket. A segítés pedig adja magát szintén. Mert a sürgősségi ellátás egy altruista magatartást kívánó, sok lemondással járó, de éppen ezért nagyon sok pozitív visszajelzést adó szakterülete az orvoslásnak. Mindennap történik valami olyan, amiben örömünket leljük, és rájövünk arra, hogy ha tudtunk segíteni, az egy nagyon klassz dolog.”

Csovcsics Erika tanárként és szociológusként meghatározó tapasztalatokat szerzett a hátrányos helyzetű és eltérő szociokulturális hátterű gyerekek tanításáról, arról, hogyan lehet őket hátrányaik leküzdésében segíteni. A pedagógiai munkával járó felelősség kapcsán beszélt a gyermekekért vállalt felelősségéről, de kiemelte a vezető felelősségét a munkatársak segítésében is.

Udvardy György a segítségnyújtást morálteológiai szempontból közelítette meg. A megyéspüspök arra világított rá, hogy mindannyian rendelkezünk tapasztalattal a segítésről, hiszen enélkül nem tudunk növekedni, de mások is joggal várnak tőlünk segítséget. Ez a tapasztalat azonban gyakran szubjektív, és a nehézség abban rejlik, hogy igazán mások segítségére legyünk. Az Egyház tanításának megfelelően a főpásztor az emberi méltóságot jelölte meg mint a segítés folyamatának rendező elvét és végső célját.

Az előadások hanganyagai meghallgathatók ITT.

Az előadás-sorozat március 14-én folytatódik. A jövő felelősségéről Udvardy György megyéspüspök, Fülöp Sándor környezetvédelmi szakjogász és Lőrincz Kálmán közgazdász, a Házat-Hazát Alapítvány igazgatója fog beszélni.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria