A speciális ellátást nyújtó gyermekvédelmi szakemberek konferenciája Kalocsán

Hazai – 2018. május 12., szombat | 14:52

A kalocsai gyermekotthon adott otthont idén is a speciális ellátást nyújtó gyermekvédelmi szakemberek országos konferenciájának május 9-én.

A szakmai találkozó kezdetén az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kalocsai Gyermekotthon, Általános Iskola és Szakiskola igazgatója, Juhász Gábor köszöntötte a résztvevőt.

A konferencia nyitó előadását Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek tartotta. Elmondta, mint iskolafenntartó tisztában van az átlagos magyar diák helyzetével, s a nehéz sorsú, szinte elviselhetetlen életsorsokat bejárt gyermekek életéről is pontos képpel rendelkezik. Beszélt arról is, hogy az információs társadalom mekkora veszélyeket hordoz magában. A mai átlag gyerekek okostelefonja tízezerszer nagyobb teljesítményű számítógép, mint amivel az Apolló űrhajó annak idején rendelkezett.

A technika fejlődése ellenére azonban a világ nem lett sem könnyebb, sem élhetőbb – szögezte le a főpásztor, aki elmondta, hogy a Holdra szállás évében tette le az érettségi vizsgát: Abban az évben a postán korábban megkapott érettségi tételsort a tanár felvette az igazgatónál, felvágta a borítékot, majd a diákok tudtára hozta a feladatokat. Ma lassan az Interpollal kell őriztetni a tételeket, mégis veszélyben vannak. Önmagában a technika nem elég. Nem tesz jóvá, jobbá pedig végképp nem tette a világot. A kizárólagos technikahajszolás úttévesztés. Magasabb értékek is vannak, s ezen magasabb értékek szolgálatába kell állítani a technikát.

Mikor történt meg az úttévesztés? – tette fel a kérdést az érsek, és emlékeztetett: az 1968-as párizsi diáklázadás felborította a rendet. Nagyot fordult a nevelés helyzete: kiemelték a jogokat, és egyre törpültek a kötelességek.

A kötelességek mára szinte eltűntek; a jogok betöltik a nevelői társadalom életét. Nincs kötelesség, csak jog. Ebben a világban a nevelés nehéz feladat, de nem lehetetlen. Örök érvényű tézis, hogy a szó elszáll, de a példa vonz. Az örök érvényű értékek pedig méltók rá, hogy megmaradjanak, és megőrizzék az embert – hangsúlyozta a kalocsa-kecskeméti érsek.

A konferencia során további neves előadókat hallgathattak meg a jelen lévő szakértők.

Forrás és fotó: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria