A székesegyház felszentelésének évfordulóját ünnepelték Vácon – FRISSÍTVE

Hazai – 2017. augusztus 23., szerda | 15:21

1772-ben, 245 évvel ezelőtt szentelte fel a váci székesegyházat Migazzi Kristóf bíboros a Mennybe felvett Szűz Mária és Szent Mihály arkangyal tiszteletére. Az évforduló alkalmából augusztus 18-án Beer Miklós megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be.

A Váci Egyházmegye főpásztora hálát adott a székesegyházért és a templomhoz tartozó közösségért. Homíliájában a székesegyház fontosságát hangsúlyozta a Lateráni Keresztelő Szent János-bazilika falán olvasható feliratot idézve: a római bazilika „minden egyház anyja és feje”, ugyanígy a váci katedrális is a Váci Egyházmegye összes templomának anyja és feje. Ezt az összetartozást a felszentelés emléknapján azzal fejezték ki az egyházmegye plébánosai, hogy szentmisével adtak hálát a főtemplomért. Beer Miklós püspök kiemelte, hogy az egyházmegye közel háromszázötven templomának papjai legalább évente egyszer – nagycsütörtökön – Vácon együtt miséznek, ezzel erősítve az összetartozás kötelékét.

A megyéspüspök Ezékiel próféta látomásán keresztül világított rá a templom fontosságára: a templom küszöbe alatt forrás fakad, az élet vize. Szent Péter szavait idézve Beer Miklós hangsúlyozta: „élő kövekből épül az Úristen temploma, a mi emberi szívünkből, lelkünkből, hitünkből, személyes istenszeretetünkből”.

A templom a hit útjának fontos állomása: a hívő embernek szüksége van a megszokott, kedves, kapaszkodót jelentő szent helyre, mely a kályha szerepét tölti be – fogalmazott a főpásztor.

„Szeressétek a templomokat, ahol elcsendesedhetünk, könyöröghetünk, hálát adhatunk az Úrnak jótéteményeiért; és különösen szeressük a székesegyházunkat, minden egyházmegyei templomunk anyját. Csodálatos adomány, hogy megadatik nekünk ezeken a helyeken is hitünk elmélyítésének lehetősége, de még fontosabb, hogy mi magunk ugyancsak az Isten templomaivá váljunk, ezen szemlélet jegyében gondolkodjunk, beszéljünk és cselekedjünk” – hangsúlyozta a Váci Egyházmegye püspöke. Elmondta, hogy a plébániatemplomi szerepkör mellett a váci dóm fontos zarándokhely is, hiszen évről évre sokan látogatnak ide különböző egyházmegyei alkalmakhoz kötődően vagy személyes indíttatásból; mindemellett a székesegyház a hazai és külföldi turistákat is vonzza.

Szentbeszédében Beer Miklós felhívta a figyelmet arra is, hogy néhány hét múlva szobrot emelnek Vácott a városépítő, a székesegyház építtetésében is főszerepet játszó Migazzi Kristóf püspöknek: az egész alakos bronzalkotást a püspöki palota előtt helyezik el.

A székesegyház attikáján latin nyelvű felirat olvasható: „D. O. M. IN HONOREM BMV in coelum assumtae et Sacti Michaeli archangeli”, amely magyarul a következőt jelenti: „A Leghatalmasabb Istennek, a Mennybe fölvett Boldogságos Szűz Mária és Szent Mihály főangyal tiszteletére”.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Fotó: Bölönyi Gabriella/Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria