A Székesfehérvári Egyházmegye járványügyi rendelkezései

Hazai – 2021. március 6., szombat | 15:32

A Székesfehérvári Egyházmegye március 6-i járványügyi rendelkezését adjuk közre.

A MKPK a tegnapi napon (2021. március 5.) közleményt adott ki az új járványügyi szabályokkal kapcsolatban. A közlemény tartalmát figyelembe véve az Egyházmegyei Hivatal az alábbi hivatalos tájékoztatást adja.

A székesfehérvári egyházmegyében 2021. március 8-tól további intézkedésig a nyilvános szentmisék bemutatásával kapcsolatban az alábbiakat kérem:

Az elmúlt hónapok egyre súlyosbodó járványügyi helyzete kellő tapasztalatot adott a járványügyi szabályok templomi betartásával és a szentmiséken részt vevő hívek számával kapcsolatban. Ezen tapasztalatok alapján kérem a Plébános atyákat, hogy abban az esetben, ha a Kormány által előírt intézkedések (pl. védőtávolság, maszk viselése, fertőtlenítés) nem tarthatók meg, ne mutassanak be nyilvános szentmiséket a templomokban.

Ahol viszont a részt vevő hívek (érthetően lecsökkent) száma és a hívek járványügyi magatartása (szájmaszk, védőtávolság, fertőtlenítés) nem jelent nagyobb kockázatot, mint ami az élet egyéb fontos eseményeinél is bekövetkezhet (mindennapi bevásárlás, közlekedés, hivatali ügyek intézése, stb.), ott az eddigi szabályok fokozott betartásával továbbra is adjanak lehetőséget a híveknek a vasárnap szentmisével történő megszentelésére.

Bízom a Plébános atyák felelősségteljes döntésében (munkatársaik véleményét is meghallgatva), akik a helyi körülményeket pontosan ismerik (templomi létszám, fertőzöttség, hívek lelki igénye, stb.) és ennek megfelelően helyes lelkipásztori döntést tudnak hozni.

Ezzel együtt kérem, hívják fel a hívek figyelmét, hogy az MKPK egységes döntése értelmében a járványügyi helyzetre való tekintettel felmentést adtunk a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól (Közlemény 2. pontja). A nyilvános (vasárnapi) szentmiséken való részvétel tehát ott sem kötelező senkinek, ahol erre lehetőséget biztosítanak a Paptestvérek!

Kérjük a Plébános atyákat, hogy felelősséget érezve és vállalva a rájuk bízottakért, további intézkedésig ennek megfelelően végezzék lelkipásztori szolgálatukat.

Székesfehérvár, 2021. március 6.

Spányi Antal
székesfehérvári püspök

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria