A székesfehérvári Karitász is részt vesz az élelmiszermentő programban

Hazai – 2018. május 10., csütörtök | 15:50

A Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász sikeresen pályázott a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az Aldi közös programjában való részvételre, melynek keretében az önkénteseik április 3. óta mindennap elhozzák a boltokból a közeli lejáratú termékeket, hogy azok a rászorulók asztalára kerülhessenek.

Az Élelmiszerbank és az Aldi közös programjában az el nem adott, de még fogyasztásra alkalmas élelmiszereket mentik meg a megsemmisítéstől. Az elmúlt egy hónapban több mint 600 kilogramm közeli lejáratú áru hasznosult így az áruházakban, melyek a székesfehérvári Alba Caritas Hungarica Alapítvány és az Élelmiszerbank partnerei.

A program keretében a karitászcsoportok tagjai az áruházaktól átvett termékeket a rászorulóknak osztják ki: a létminimum alatt vagy ahhoz közel élőknek, munkanélkülieknek, kisnyugdíjasoknak, szociálisan hátrányos helyzetű családoknak. A szolgálatban részt vesz Székesfehérváron az öreghegyi, az Almássy-telepi és a Prohászka-karitászcsoport, valamint a lovasberényi, a velencei és a perkátai közösség.

Az önkéntesek mindennap elhozzák a közeli vagy aznapi lejáratú termékeket: pékárut, zöldséget, gyümölcsöt. Előfordul, hogy felvágott, húsáru, tejtermék is van az átvett élelmiszerek között.

Mindezzel nemcsak a rászorulókat segítik, de az élelmiszerpazarlás is csökken, hiszen egyébként ezeket az árukat megsemmisítenék. A fogyasztói társadalom pazarló és felesleget termelő hozzáállásával szemben a Katolikus Karitász ráirányítja a figyelmet a társadalom perifériáján élőkre, hogy a jólétet élvezve se feledkezzünk meg a szükséget szenvedőkről.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria