A szeméttelep angyalai Guatemalában

Megszentelt élet – 2015. október 10., szombat | 12:52

Vittorio Castagna szalézi misszionárius „a szeméttelep angyalai”-nak nevezi a q'eqchi népcsoporthoz tartozó gyermekeket, akik a guatemalai San Pedro Carchában, a hulladéklerakó mocskában élnek.

Kukoricaemberek ​​a címe az irodalmi Nobel-díjas guatemalai író, Miguel Angel Asturias regényének, és ugyanezt a címet viseli az Eurofilm által a Missioni Don Bosco számára készített alkotás. A szeméttelep angyalai kifejezést viszont Vittorio Castagna szalézi misszionárius használta, amikor beszámolt a q'eqchi gyermekekről, akik guatemalai San Pedro Carchában, a hulladéklerakó mocskában élnek.

A Kukoricaemberek című dokumentumfilm trailere

A „kukoricaemberek” és a „szeméttelep angyalai” között az összekkötő elem a szaléziak elkötelezettsége, hogy védelmezzék és előmozdítsák az Alta Verapazban élő maja népcsoport, a q'eqchik kultúráját.

A dokumentumfilmet Elizabeth Gatto antropológus, a Missioni Don Bosco szakembere ötlete alapján 2015 januárjában forgatta az Eurofilm egy guatemalai missziós út alkalmával.

Ahogy a 2015-ös milánói világkiállítás emlékezteti a világot az élelmiszer, a kultúra és a fenntartható fejlődés közötti szoros kapcsolatra, úgy a dokumentumfilm középpontjában is az őslakosok és a kukorica közötti kapcsolat áll. A q'eqchik számára a kukorica nemcsak a napi étrend alapvető eleme, hanem kulturájuk és önazonosságuk része is: az anyák az elválasztott csecsemőket kukoricakásával etetik, amikor pedig megkötnek egy házassági megállapodást, szentmisét mutatnak be, vagy megáldanak egy új otthont, mindig kukoricát is felajánlanak.

Vittorio Castagna atya, szalézi misszionárius már öt éve dolgozik a q'eqchik között. Szeptemberben visszatért Torinóba, ahol bemutatta tevékenységüket; kiemelve azt a projektet, amely a San Pedro Carchá-i hulladéklerakó peremén élő családok megsegítésére indult. Ezek a családok abból élnek, hogy használható dolgok után kutatnak a szemétben, amit aztán fillérekért értékesítenek.


Egy q'eqchi kislány énekel – Castagna atya felvétele

Sok gyermek és tizenéves vesz részt ebben a munkában. Átforgatják a szemetet, hogy segítsenek a szüleiknek, megkeressenek annyit, hogy jusson élelemre a nap végén, és egyéb szükséges holmira, amit a szüleik nem engedhetnek meg maguknak. Mindannyian rossz higiéniai körülmények között élnek; megfosztva az oktatástól, és alapszükségleteikben is hiányt szenvednek. Nélkülözik a legalapvetőbb egészségügyi szolgáltatásokat is; teljesen magukra vannak hagyatva.

San Pedro Carchá önkormányzata úgy akarja megoldani a helyzetet, hogy a hulladéklerakót egy másik helyre költözteti; emellett együttműködik a szaléziakkal annak érdekében, hogy az itt élőket, különösen a fiatalokat elmozdítsák a holtpontról, oktatáshoz juttassák őket, gondoskodjanak számukra élelmiszerről és taneszközökről.

A kampány részletei olasz nyelven megtalálhatók a Missioni Don Bosco honlapján.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu; ANS

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria