A Szent Család: Jézus, Mária és József

Kultúra – 2023. december 31., vasárnap | 6:00

A Szent Család az a család, melyben a megtestesült Ige földi életének legnagyobb részét töltötte; a családi élet mintaképe. 1969 óta karácsony nyolcadában ünnepeljük.

A Szent Családot a Boldogságos Szűz Mária, Szent József és Jézus Krisztus alkotja. A 17. században kezdték külön ünnepelni. XI. Pius pápa a 20. század első felében a vízkereszt nyolcadába eső vasárnapra tette az ünnepet. A zsinat után áthelyezték: 1969 óta a karácsony nyolcadába eső vasárnap ünnepeljük a Szent Családot. (2022-ben december 30-ra, péntekre tették az ünnepet.)

Ismertlen flamand művész: A Szent Család (1490–1505)

E napon az Egyház szeretettel szemléli a betlehemi barlangban a Szent Család tagjait, s oltalmukba ajánljuk családjainkat.

A Szent Családot a 14. század óta ábrázolják. Szintén században jelent meg a „menekülés Egyiptomba” képtípus, melynek számos példája ismert. A Szent Családot útjukon, pihenés közben, vagy egy ház belsejében ábrázolták. 1500 körül alakult ki az egyiptomi életét ábrázoló képtípus, melyen József mint ács dolgozik, Mária ruhát készít Jézusnak, a Gyermek játszik vagy Szent Józsefnek segít. Az itáliai reneszánsz a gyermek Keresztelő Jánost mint a gyermek Jézus játszótársát ábrázolta e képeken. Később a Szent Család názáreti életének jeleneteit ábrázolták.

Duccio di Buoninsegna: Menekülés Egyiptomba (1308–11)

„Ez a Család – amely a földkerekségen egyetlen – miután megtapasztalta az üldözöttséget és a száműzetést, szegény, névtelen és hallgatag életét Palesztina egy kicsiny városában élte: Istent azonban utolérhetetlen módon tisztelte. Lehetetlen tehát, hogy az összes keresztény családokat, sőt a földkerekség összes családjait ne segítse abban, hogy mindennapos kötelességeiket teljesítsék, elviseljék az élet nehézségeit, nagylelkűen segítsenek mások nyomorúságán, s hogy Isten rájuk vonatkozó tervét örömmel valósítsák meg.
Szent József, az »igaz férfi«, a fáradhatatlan munkás és a rábízott kincsek feddhetetlen őre segítse, oltalmazza és világosítsa meg mindig a családokat. 
Szűz Mária, az Egyház Anyja legyen a »családi egyház« Anyja is, és az ő anyai oltalma alatt minden keresztény család legyen valóban »kicsi Egyház«, amelyben fölragyog és megelevenedik Krisztus Egyházának misztériuma. Ő, az Úr szolgálóleánya, legyen az Isten akaratát alázatosan és készségesen teljesítő lélek példaképe. Ő, a kereszt alatt álló fájdalmas Anya legyen velünk, hogy csillapítsa a fájdalmakat és törölje le mindazok könnyeit, akiket családjuk nehézségei gyötörnek.
Az Úr Krisztus, a mindenség Királya és a családok Királya, mint Kánában, legyen jelen minden keresztény otthonban és adjon örömet, nyugalmat és erőt. Tőle kérjük Királyságának ünnepén, hogy minden család ismerje föl: mit kell tennie azért, hogy eljöjjön az emberek közé az ő Országa, »az igazság és élet, a kegyelem és szentség, az igazságosság és szeretet Országa«, amely felé az egész emberiség tart.
Végezetül az Úr Krisztusnak, Máriának és Józsefnek ajánlunk minden egyes családot.”

(II. János Pál pápa)

Istenünk, te ragyogó példaképnek állítod elénk a Szent Családot. Segíts, hogy nyomukban járjunk: gyakoroljuk a családi élet erényeit, mindig egyek maradjunk a szeretetben, és így atyai házadban örvendezzünk örök jutalmadnak. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Forrás
Magyar katolikus lexikon
Éneklő Egyház
II. János Pál: Familiaris consortio

Magyar Kurír
(bh)

Kapcsolódó fotógaléria

A Szent Család (miniatúra, 1440-es évek)José Antolinez: A Szent Család (17. század) Pompeo Batoni: A Szent Család (1777)Jan Brueghel: A Szent Család (1623 körül)Giuseppe Cesari: Pihenés a menekülés közben (17. század)Christian Wilhelm Ernst Dietrich: A Szent Család (18. század)Duccio di Buoninsegna: Menekülés Egyiptomba (1308–11)Ismertlen flamand művész: A Szent Család (1490–1505)Fra Angelico: Menekülés Egyiptomba (1451-52)Fra Bartolomeo: Pihenés Egyiptom felé (1500 körül)Giotto di Bondone: Menekülés Egyiptomba (1304–06)Giotto di Bondone: Menekülés Egyiptomba (1315–20)Guido di Siena: Menekülés Egyiptomba (1270-es évek)Adriaen Isenbrant: Pihenés Egyiptom felé (16. század)Jan van Kessel: A Szent Család (1660-as évek)Bernardino Luini: A Szent Család a gyermek Jánossal (16. század)Carlo Maratti: A Szent Család (1700 körül)Jan Mostaert: A Szent Család az asztalnál (1495–1500)Bartolomé Esteban Murillo:  A Szent Család a gyermek Szent Jánossal (1655–60)Bartolomé Esteban Murillo: A Szent Család (1660 körül)Martino Altomonte: Pihenés menekülés közben (1737)Harmenszoon van Rijn Rembrandt: A Szent Család angyalokkal (1645)Harmenszoon van Rijn Rembrandt: A Szent Család menekülés közben (1647)Sano di Pietro: Menekülés Egyiptomba (1445 körül)Francisco de Zurbarán: A Szent Család (1659)