A Szent Egyed közösség vasárnapi ebéddel látja vendégül szegény barátait

Hazai – 2015. november 3., kedd | 18:17

A budapesti Szent Egyed közösség hónapról hónapra vendégül látja szegény, utcán élő barátait egy közösen, családias hangulatban elköltött ebédre – legközelebb november 8-án.


Miért nem lehet minden nap karácsony? – kérdezte Mari, egy hajléktalan barátnőjük a Szent Egyed (Sant’Egidio) közösség karácsonyi ebédjén, amelyen hároméves kislányával vett részt. Vagyis: miért nincs mindennap finom ennivaló, jó szó, baráti beszélgetés?

„Csupa olyasmi, ami nekünk, jólétben élőknek magától értetődő: nekünk mindennap, de legalábbis minden vasárnap karácsony, húsvét, ünnep... Nagyon sokan nélkülözik ezt. Jézus legkisebb testvérei ők. Ez igazságtalanság. Nem törődünk bele! Az Úr házában, ahol Ő a házigazda, mindenki hivatalos a lakomára. Ezért minden hónapban ebédet adunk hajléktalan és más szegény barátaink számára” – tájékoztat a közösség a kezdeményezés okáról.

A közösség tagjai Budapesten, Pécsen és Monoron együtt költik el a karácsonyi ebédet szegény barátaikkal. Az ünnepi asztal körül december 25-én együtt ülnek szegények és viszonylagos jólétben élők, gazdagok, mint egy család tagjai. Év közben a közösség tagjai rendszeresen látogatják a szegényeket az utcákon, otthonaikban, intézetekben. Havonta ebédre hívják őket, Budapesten a Loyola Caféban tartják a vendégséget.

Hívj meg egy szegényt vasárnapi ebédre! címmel ebédjegyeket árulnak: kilencszáz forintba kerül egy szegény ember vasárnapi ebédje, ehhez várják a támogatást. Bővebb információt a támogatás lehetőségeiről ITT találnak.

„Ekkor a házigazdához fordult: »Amikor ebédet vagy vacsorát adsz, ne hívd meg barátaidat, sem testvéreidet, sem rokonaidat, sem jómódú szomszédaidat, nehogy visszahívjanak és viszonozzák neked. Ha vendégséget rendezel, hívd meg a szegényeket, bénákat, sántákat, vakokat. S boldog leszel, mert nem tudják neked viszonozni.«" (Lukács evangéliuma 14, 12-14)

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír