A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fennállásának ötödik évfordulóját ünnepelte

Hazai – 2016. október 1., szombat | 14:30

A számos intézményt magába foglaló máriapócsi Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fennállásának ötödik évfordulóját egy szakmai konferenciával ünnepelte szeptember 27-én és 28-án.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A konferenciát Kocsis Fülöp érsek-metropolita nyitotta meg, aki beszédében Isten ingyenes és megelőző szeretetéről, irgalmáról elmélkedett. Őt követte Bódy Éva, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese, aki a szociális ellátórendszer átalakításának aktuális kérdéseit ismertette.

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat szociális rendszerét az intézmény vezetője, Ungvári Sándor mutatta be: beszámolt az öt év munkájáról, fejlesztéseiről és eredményeiről. A karitatív tevékenység mellett kiemelte az általuk végzett szociális feladatellátást, többek között az ünnepségek megszervezését az intézményekben, a közfoglalkoztatottak lelki napját Máriapócson, a szeretetszolgálat részvételét a családi napokon, a betegek és gyógyítók búcsúján, valamint a zarándoklatokon. Ungvári Sándor rámutatott arra, hogy a szervezet feladata az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlása az Isten országába vezető úton: enni adni, inni adni, befogadni, felruházni és meglátogatni.

A szeretetszolgálatban dolgozó lelkivezetők feladatáról és tevékenységéről Ősz Tibor, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat lelki igazgatója beszélt. A Katolikus Szeretetszolgálat megújuló szakmai-módszertani tevékenységéről Egervári Ágnes főigazgató tartott előadást. A szakmai protokollok szerepéről, a jó szakmai gyakorlat ismérvéről Minya Tünde, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház minőségirányítási és fejlesztési csoportvezetője számolt be. Szilágyi Barnabás, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karának tanszékvezető főiskolai docense a kiégésről és megelőzésének lehetőségeiről informált.

A konferencia második napjának kezdetén Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli adminisztrátora hangsúlyozta, nagyon fontos az az egy bárány is, aki eltévedt, mert ő is megtalálhatja az élet értelmét és célját az Isten rendjében, Isten szeretete minden gyermeket átölel. Őt követte Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye pasztorális helynöke, aki a gyermek szerepére világított rá az evangélium megértésében. A görögkatolikus gyermekvédelemben működő terápiákról Asztalos-Nagy Erika és Tóthné Szombati Enikő adott tájékoztatást.

A két nap során az előadásokat színesítette a szakolyi Szent Lukács Integrált Szolgáltató Központ ellátottainak műsora, Kosztolnyik Dominik szavalata, Graholy Dávid, valamint a Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ énekkarának előadása.

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat intézményei:

Debreceni és Nyírségi Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ (Debrecen)

Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ (Hajdúnánás)

II. János Pál Pápa Idősek Otthona (Máriapócs)

Sója Miklós Szociális Intézmény és Családok Átmeneti Otthona (Hodász)

Szent Anna Idősek Otthona (Gacsály)

Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ (Nyíregyháza)

Szent Lukács Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ (Fehérgyarmat)

Szent Lukács Integrált Szolgáltató Központ (Szakoly)

Szent Panteleimon Szeretetotthon (Nyírkarász)

Szent Simeon és Anna Szeretetotthon (Nyírvasvári)

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

 

Kapcsolódó fotógaléria