A Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában ünnepeltek a magyar ministránsok

Külhoni – 2015. augusztus 4., kedd | 18:03

Az augusztus 2. és 8. között zajló nemzetközi ministránstalálkozó hetében Böcskei László nagyváradi püspök vezetésével mutatták be a szokásos kedd reggeli 8 órai szentmisét a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában – tájékoztatott Németh László olaszországi magyar főlelkész.

A nagyváradi főpásztorral nyolc pap koncelebrált a nagyváradi, a szatmári, a debrecen-nyíregyházi és az esztergom-budapesti egyházmegyékből. A kápolnát zsúfolásig megtöltötte a mintegy százharminc ministráns.

Véletlenül alakult így, mégis jelképes és sokatmondó, hogy Szent Péter sírja közelében annak a három egyházmegyének a ministránsai is együtt ünnepeltek a szentmisén, amelyek valamikor összetartoztak: Nagyvárad, Szatmár és Debrecen.

Böcskei László szentbeszédében a napi evangéliumból kiindulva a ministránsok hivatásáról, a Jézusba vetett bizalomról és a vele való egyre szorosabb keresztény életről beszélt.

A nagyváradiak az első sorokban ülve ministránsruhában vettek részt a szertartáson. A szentmise végén felhangzott a régi magyar himnusz, a Boldogasszony Anyánk kezdetű ének.

Magyarországról Fülöp Ákos vezetésével 1155 ministráns vesz részt a 11. nemzetközi római ministránszarándoklaton. Az Erdélyből, Délvidékről, Felvidékről érkező ministránsokkal együtt a magyar ajkú részvevők száma 1600 főre tehető. A magyar csoporttal utaztak Orosz Atanáz, Palánki Ferenc és Böcskei László püspökök.

Fotó: Bókay László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria