Panamai és andorrai állami vezetőt is fogadott a Szentatya

Ferenc pápa – 2014. szeptember 5., péntek | 17:59

Ferenc pápa szeptember 5-én, péntek délelőtt négy jelentős közéleti és egyházi személyt fogadott – írja a Vatikáni Rádió.

Juan Carlos Varela Rodríguez, a Panamai Köztársaság elnöke feleségével és kíséretével járult a pápa elé; a latin-amerikai államfő ezután Pietro Parolin bíborossal, vatikáni államtitkárral és Dominique Mamberti érsekkel, a vatikáni államközi kapcsolatok titkárával is találkozott.

A beszélgetések során szó esett az egyház és állam közötti együttműködésről, érintettek néhány szociális kérdéskört, különösképpen a fiatalokkal, a szegényekkel és a legnehezebb helyzetben élőkkel kapcsolatban. A Panamában tartandó VII. összamerikai csúcstalálkozó kapcsán pedig nemzetközi kérdések kerültek szóba, kiemelten az ország feladata a béke megteremtésében.

A Szentatya másodikként Antoni Martít, az Andorrai Hercegség kormányfőjét fogadta, aki szintén feleségével és kíséretével érkezett. Az andorrai kormányfő a pápai kihallgatás után Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár és Dominique Mamberti érsek, a vatikáni államközi kapcsolatok titkára vendége volt.

A szívélyes légkörben lezajlott beszélgetés közben szóba került a Szentszék és az Andorrai Hercegség között immár hagyományosan jó viszony, amelyet megszilárdított a 2008. december 12-én megerősített egyezmény; ez a katolikus egyház és az állam közötti kölcsönös együttműködést szorgalmazta. Ezután szociális témakörben folytatódott a beszélgetés néhány közös érdekű témával.

Az állami vezetőkkel folytatott találkozókat követően Bernardito C. Auzát, Suacia címzetes érsekét, az ENSZ és az Amerikai Államok Szervezete (OAS) állandó megfigyelőjét fogadta az egyházfő. Végül Gerhard Ludwig Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa tett látogatást Ferenc pápánál.

Magyar Kurír