A Szentatya fogadta Szerzs Szarkiszjan örmény államfőt

Ferenc pápa – 2014. szeptember 20., szombat | 10:06

A szeptember 19-i pápai kihallgatás után az Örmény Köztársaság elnöke találkozott Pietro Parolin bíborossal, vatikáni államtitkárral és Dominique Mamberti érsekkel, az államközi kapcsolatok titkárával – közölte az Apostoli Szentszék a Vatikáni Rádióval.

A szívélyes megbeszélések során megelégedetten állapították meg a kétoldalú kapcsolatok fejlődését és megerősödését, kiemelve a kereszténység sajátos szerepét, amelyet az örmény társadalom történelmében és életében ma is betölt.

Ami a régió politikai helyzetét illeti, a megbeszélések résztvevői annak a kívánságuknak adtak hangot, hogy az érdekelt felek közötti párbeszéd révén számolják fel az összetett és még megoldatlan kérdéseket.

Utaltak a közel-keleti konfliktusra is, bízva az érintett vallási közösségek és nemzetek közös erőfeszítésében, amelynek arra kell irányulnia, hogy megvalósuljon a békés együttélés az egész térség népei között.

Különleges figyelmet fordítottak a térségben élő keresztény közösség és más vallási kisebbségek helyzetére, továbbá a konfliktus sújtotta zónákból érkező menekülteket érintő humanitárius válságra.

Ferenc pápa Szerzs Szarkiszjant követően Luis Francisco Ladaria Ferrer címzetes érsekkel, a Hittani Kongregáció titkárával és James Patrick Green címzetes érsekkel, Peru apostoli nunciusával beszélgetett. Délben fogadta Andrea Riccardi professzort, a Sant’Egidio közösség alapítóját, majd pedig Ignazio Marinót, Róma polgármesterét néhány sebésszel együtt, akik részt vesznek a szervkereskedelemről szóló kongresszuson. Ferenc pápa délután a VI. Pál teremben az Új Evangelizációért felelős Pápai Tanács által szervezett találkozó kétezer résztvevőjével találkozott.

Magyar Kurír