A Szentatya imádkozik a nepáli földrengés áldozataiért

Kitekintő – 2015. április 25., szombat | 19:53

Nagy erejű, az újabb jelentések szerint 7,9-es erősségű földrengés rázta meg április 25-én Nepált. A fővárosban, Katmanduban sok épület romba dőlt. Közel hétszáz ember holttestét emelték ki a romok alól, de további áldozatokra is lehet számítani – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Ferenc pápa, tudomást szerezve a természeti katasztrófáról, imádsággal és nagy aggodalommal követi az eseményeket, osztozik mindazok fájdalmában, akiket a földrengés sújtott.

Az utóbbi több mint nyolcvan év legnagyobb, 7,9-es erősségű földrengése mintegy másfél percen át tartott és károkat okozott a szomszédos Indiában és Bangladesben is. Szemtanúk szerint a földrengés epicentrumában minden összedőlt és a lökések a földdel tették egyenlővé a környéket. India északi részén is sok ember lelte halálát az összedőlő házak romjai alatt. A világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten lavinát indított el a heves földmozgás: a csúcsra vezető déli mászóútvonalon, a Khumbu-gleccser és az alaptábor közötti részen söpört át a lavina. Az alaptáborban legalább harminc ember sérült meg.

„Jelenleg azon vagyunk, hogy minél több információt szerezzünk, és azon dolgozunk, hogy eljussunk minden érintetthez” – írta Twitter-üzenetében Narenda Modi miniszterelnök nem sokkal az első rengés után.

Az amerikai geológiai intézet szerint kevesebb, mint ötven kilométerre Katmandutól lehetett a rengés epicentruma. A CNN helyi riportere szerint nagyon súlyos károk keletkeztek. Az egész országban, sőt India északi részén, egészen Újdelhiig érezni lehetett a föld mozgását az NDTV indiai tévé szerint. A Reuters tudósítója a fővárosból beszámolt arról, hogy mindenki kimenekült házából, és sokan sérülésekkel rohantak a legközelebbi kórházba. A nepáli állami rádió figyelmeztette a lakosokat, hogy egyelőre ne menjenek vissza az épületekbe, mert utórengésekre lehet számítani. Egy utórengés már történt, ennek erőssége 6,6-os volt.

A Katmandu-völgy az ősi ázsiai civilizációk találkozási pontja, mintegy 130 fontos történelmi emlék, hindu és buddhista zarándokhely található itt. Az UNESCO 7 helyszínt vett fel a világörökségi listára Nepálban.

A Katmandu-völgyben 1300 méter magasságban elterülő fővárosnak több mint 1 millió lakosa van. A Katmandut övező hegyek 2000 és 2700 méter magasságúak. Az óváros rendkívül szűk utcácskáiban a szorosan egymás mellé, ráadásul rosszul megépített házak könnyen összedőlnek. Nepálban 1934-ben volt 8,0 erősségű földrengés, amely romba döntötte a Katmandu-völgy városait.

Az évnek ebben az időszakában rendkívül zsúfolt a Mount Everest alaptábora, közeledik a csúcshódítások időszaka és túrázók is nagy számban tartózkodnak ilyenkor a környéken, mondta Kollár Lajos hegymászó az M1 aktuális csatornán – tájékoztat az MTI.

A hírek szerint a lavina következtében, mely elérte a Mount Everest alaptáborát, 10 hegymászó életét vesztette.

A Mount Everesten tartózkodik Török Zsolt aradi magyar hegymászó is. Április 4-én indult el két társával Bukarestből, hogy egy nemzetközi expedíció tagjaként május közepén oxigénpalackkal feljusson a Föld legmagasabb hegycsúcsára. „Török Zsolt jól van, az 1-es táborban tölti az éjszakát” – közölte a Mount Everest megmászásával próbálkozó aradi hegymászó Facebook-oldalán Minerva Vincze. Az alpinista hozzátartozója a romániai hegymászók expedícióját szervező ügynökségtől kapta az információt. Jól van a szintén Nepálban tartózkodó Mécs László hegymászó is, aki a földrengést Katmanduban élte át.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria