A Szentháromság ikonját is megszentelték az örökösföldi templombúcsún Nyíregyházán

Hazai – 2018. május 25., péntek | 9:49

Nemcsak a pünkösdöt, hanem temploma születésnapját is ünnepelte május 20-án a nyíregyháza-örökösföldi görögkatolikus egyházközség.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepi Szent Liturgiát Kocsis Antal újfehértói parókus mellett Trella Tibor, a nagykállói Korányi Frigyes Görögkatolikus Gimnázium és Kollégium lelki igazgatója,  Soltész János, valamint a házigazda, Szabó Tamás parókus mutatta be.

Kocsis Antal prédikációjában a jelen lévő közösségről beszélt. Elmondta, hogy habár az egyházközségnek nincs nagy múltja, mert az „ősök” többsége a padokban ül ma is, mégis lelkesedés hatja át az egészét, akár egy nagy, összetartó családot. Ennek a forrása pedig nem lehet más, csakis a Szentlélek.

Fel kell tennünk magunkban a kérdéseket: kicsoda számunkra a Lélek, mit jelent a mi életünkben – folytatta a szónok, majd a szoftverfrissítés párhuzamával arra is figyelmeztetett, hogy a Szentlélek a mi frissítőnk, aki segít megújítani az Istennel való kapcsolatunkat.

Az egész napos ünneplés következő állomása a liturgia után kezdődő vetítés volt, melyet Orha József tartott, aki Spartan nevű hajójával motor és vitorla nélkül evezte át az Atlanti-óceánt két szakaszban. Közel 5000 kilométeres evezéséről a vetítés után feltett kérdéseken keresztül kaptak közelebbi képet a jelenlévők. Orha József tanúságtétele a bizalomról, a hitről és elszántságról mindenkit megrendített.

A délután folyamán megérkezett a templomünnepre Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök is, aki megáldotta a templom ikonosztázionjának negyedik, a Szentháromságot ábrázoló ikonját, majd a pünkösdi vecsernyét vezette. Az ünnepi nagy alkonyati istentisztelet központi szakasza a háromszoros térdhajtással kísért imádság, ezt a megyéspüspökön kívül Verdes Miklós főesperes és Szabó Tamás parókus mondták el.

A főpásztor pasztorális helynökét, Szabó Tamás parókust mellkereszt viselésére jogosította fel, mely egyszerre kitüntetés és felelősség egy pap számára.

A nap hátralévő részében családi összejövetelre hívták a megjelenteket a templomudvaron.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Papp Angéla, Polyákné Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria