A Szentlélekkel minden nehézség ellenére – A szatmárnémeti székesegyház búcsúját ünnepelték

Külhoni – 2019. május 31., péntek | 18:01

A szatmárnémeti székesegyház búcsúünnepén, május 30-án, Urunk mennybemenetelének ünnepén koncelebrált szentmisét mutatott be Schönberger Jenő megyéspüspök. Homíliájában Szmutku Róbert nagybányai esperes a missziós lelkület jelentőségét emelte ki.

Helyi hívek és zarándokok vettek részt a szatmárnémeti székesegyház búcsúünnepén.

A búcsúi ünnepi szentmise főcelebránsa, Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök a bevonulást követően az Ascensio Domini eseményének az egész emberiség számára érvényes üzeneteiről beszélt. „Jézus Krisztus emberi testével emelkedett a mennyországba az Atyához, az emberi dimenziót is megjelenítve így azon a helyen, ahová mindannyian eljutni remélünk – emelte ki a főpásztor. – Most arra kérjük őt, hogy emberségében legyen a mi szószólónk mennyei Atyánk trónjánál, hogy mi is a magunk emberségével tudjunk az ő nyomába lépni.”

Engedjük meg a mai szép ünnepen, hogy Jézus mondja meg nekünk, hogyan kell élnünk az életet. Ő többször mondta magáról, hogy Ő az élet; János evangéliumában legalább hatszor elismétli, hogy „én vagyok az élet kenyere”. Ha pedig figyelmesen végigolvassuk a mennybemenetelről szóló evangéliumi beszámolókat, vagy akár Az apostolok cselekedeteit, akkor két fontos üzenettel találkozunk arra vonatkozóan, mit kezdjünk az életünkkel. Jézus missziós parancsot ad tanítványainak: olyan feladatot, amelyet az ő dicsőséges visszajöveteléig végezni kell – hangsúlyozta homíliájában Szmutku Róbert nagybányai esperes. – E küldetés teljesítésében segítségről biztosítja övéit. A küldetés a keresztséggel együtt járó feladat minden ember számára. A mai evangéliumban a búcsúzó Jézus erre hívja tanítványait és bennünket is: az ő nevében Jeruzsálemtől kezdve minden népnek megtérést és bűnbocsánatot kell hirdetni.

Milyen akadályai vannak életünk küldetésszerű megélésének? Elsőként a bezárkózás, hiszen sokszor az az érzésünk, mintha a pünkösd előtti időben élnénk. Tele vagyunk félelemmel, elzárjuk magunkat más emberek elől, féltjük a kényelmes életünket. Ilyenkor pedig az a veszély áll fenn, hogy nem éljük az életet. A második akadály a felszínesség, vagyis amikor megelégszünk egy minimális keresztény élettel. A harmadik akadály pedig a kegyelem visszautasítása. Jézus a küldetésünk teljesítéséhez a legnagyobb erőt küldte el, a Szentlelket, akinek segítségével képesek vagyunk vállalni hitünket, és élni életünket az ő kegyelmében, minden nehézség ellenére – biztatott a nagybányai esperes.

A szentmise végén Hársfalvi Ottó plébános köszönetet mondott a búcsúi szentmisén való szolgálatért és részvételért.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria