A szentmise orvosság a félelem ellen – Olasz püspökök a szertartások újrakezdéséről

Kitekintő – 2020. április 28., kedd | 15:12

Az olasz püspököket mélyen elkeseríti a kormány döntése, hogy a vírus elleni védekezés második szakaszában sem lehet nyilvános szentmiséket tartani. Nehezményezik, hogy előbbre valók az üzletek és a múzeumok, mint a vallásszabadság gyakorlása. Április 26-án, vasárnap hirdették ki a rendeletet, amely szerint Giuseppe Conte miniszterelnök nem engedélyezi május 4-től a nyilvános szentmiséket.

Giuseppe Betori bíboros, firenzei érsek így nyilatkozott: „A gazdasági, kulturális és társadalmi érvek, amelyek alapján újra kinyitnak a gyárak, az üzletek és a múzeumok, a parkok, villák és nyilvános kertek, nem lehetnek előbbre valóak, mint a vallásszabadság gyakorlása, amely az Egyház és az állam között kötött egyezmény alapján az alkotmány alapelvei között szerepel.”

A szicíliai püspökök is egyhangúlag, a papok és a hívek nevében is kijelentik, hogy szeretnék fokozatos újraéleszteni a liturgikus életet és remélik, hogy a kormány új tárgyalásba kezd az Olasz Püspöki Konferenciával.

Úgy tűnik, a kormányzat egyelőre nem érti, hogy a hívek szolidaritása, segítő tevékenysége is a szentségi életből táplálkozik.

Domenico Mogavero Mazara del Valló-i püspök szerint elfogadhatatlan az a hozzáállás, amely a vallási szempontot csak mellékes kelléknek tekinti, amelyet a sor végére lehet állítani.

Mario Delpini milánói érsek nyilatkozatában először is kijelenti: „a szentségek elengedhetetlenek”. Hozzáteszi: „Persze lehet televízión keresztül követni a szentmisét, de senkit nem melegít fel egy kandalló képe. Alkalmazkodok a szabályokhoz, de nem vagyok képes megérteni, miért tiltják még mindig a szertartásokat.” Francesco Moraglia velencei pátriárka szerint „az a szemlélet forog kockán, amely az embert a maga teljességében látja, vagyis a spirituális dimenziójával együtt”.

Enrico Solmi pármai érsek arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyház a kritikus időszakban tanúságot tett felelősségéről és önfeláldozásáról. A nyilvános szentmiséket is felelősséggel és pontos előírásokkal tartanák, a püspöki konferencia részletes tervet dolgozott ki erről és elküldte a kormánynak.

Vincenzo Paglia érsek, a Pápai Életvédő Akadémia elnöke nem érti, miért nyithat ki sok kereskedés, de nem nyithatnak ki a templomok még vasárnap sem. „Túl könnyen vesszük, az a baj.

Értjük, hogy mi az, ami a császáré, de kevésbé értjük, mi az, ami az Istené.”

Pedig ha kiveszik a templomtérből a padokat és székeket tesznek be, vagy legalábbis széthúzzák a padokat, maximálják a résztvevők számát és átalakítják az áldozás módját (a pap jár körbe, mindenki maga veszi ki az ostyát, ami nagyobb a megszokottnál), akkor el lehet kerülni a fertőzést. Hozzátette: Isten nem élő adásban nyilatkoztatta ki magát. Krisztus földön való jelenlétének első jele a keresztények közössége. A vasárnapi szertartás azért is fontos, mert a leghatékonyabb orvosság a szétszóródás, az individualizmus ellen, ami korunk nagy betegsége. Képesek vagyunk együtt lenni egymás megfertőzése nélkül, legyőzve a félelmet és a beletörődést.

„A biztonságos módon megtartott szentmise társadalmilag hasznos dolog. A régiek számára orvosságot jelentett, és a pápa szerint is az egyház olyan, mint a tábori kórház. Éppen abban a pillanatban akarjuk kiiktatni, amikor a legnagyobb szükség van rá, amikor morális, spirituális védelmet is nyújt?”

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Avvenire.it; Globalist.it

Fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria