A Szentszék ratifikálta az atomfegyvereket betiltó egyezményt

Kitekintő – 2017. szeptember 23., szombat | 18:23

Paul Richard Gallagher érsek, a Szentszék államközi kapcsolatokért felelős titkára szeptember 20-án az ENSZ New York-i székházában Vatikán Városállam nevében aláírta az atomfegyvereket betiltó egyezményt, amelyet július 7-én fogadott el a világszervezet.

Ez a dokumentum mérföldkő a jogi eszközök sorában, amelyekkel gátat lehet szabni annak a globális fenyegetésnek, amit a nukleáris fegyverek jelentenek, illetve el lehet érni azok teljes felszámolását.

Az észak-koreai atomprogram miatt növekvő feszültségre a tárgyalások újrafelvételével kell válaszolni. Magunk mögött kell hagyni a nukleáris fenyegetést, a katonai erőfölényt, az ideológiát és az egyoldalúságot, ami a hidegháború logikájára emlékeztet – fogalmazott a vatikáni főpásztor a ratifikálás alkalmából.

Ferenc pápa március 23-án az atomfegyverekkel kapcsolatban így írt üzenetében: „A nemzetközi közösségnek az a feladata, hogy előrelátó stratégiákat alkalmazzon a béke és a stabilitás előmozdítására, és hogy elkerülje a rövidlátó hozzáállást a nemzeti és nemzetközi biztonság problémáival kapcsolatban. Egy olyan etika és jog, ami az egymás és potenciálisan az egész emberiség elpusztításával való fenyegetésre épül, szemben áll az ENSZ szellemiségével.”

Még ha nincsenek is illúzióink arra vonatkozóan, hogy sikerül teljesen megszabadítani a világot a nukleáris fegyverektől, elkeserítőek az új atomprogramok és az atomfegyverek folyamatos gyártása. Ezek hamis biztonságérzetet adnak. A nukleáris elrettentés ígérte béke tragikus illúziónak bizonyult, és ma is az. A béke és a nemzetközi stabilitás nem alapulhat egymás kölcsönös elpusztítására vagy a megsemmisítés fenyegetésére. Lényegbevágó, hogy a félelem és a bizalmatlanság logikáját egy felelős etika váltsa föl, hozzájárulva egy bizalmi légkör kialakulásához, amely a többoldalú párbeszédet részesíti előnyben – tette hozzá Paul Richard Gallagher.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria