A Szentszék támogatja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség tevékénységét

Nézőpont – 2019. szeptember 19., csütörtök | 14:10

Paul Richard Gallagher érsek, a vatikáni államközi kapcsolatok titkára felszólalt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség 63. konferenciáján, és hangsúlyozta, hogy a Szentszék egyetért az iráni nukleáris leszerelés ellenőrzésével, illetve a nemzetközi közösség erőfeszítéseivel a globális atomstopegyezményt veszélyeztető észak-koreai atomprogrammal kapcsolatos tárgyalások folytatására.

Paul Richard Gallagher érsek szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség az átfogó emberi fejlődést támogatja, mivel elősegíti a nemzetközi együttműködést és az atomenergetikai technológiák békés használatát. Az ENSZ-ügynökség globális, regionális és országos fórumokat szervez: együttműködési projekteket az ember, a vizek és a környezet egészsége, a klímaváltozás, az élelmiszer-biztonság területén. Az e területeket érintő projektek jelentősen csökkentették a szegénységet és növelték a fenntartható fejlődést célzó erőfeszítések hatékonyságát.

Amint azt Ferenc pápa és XVI. Benedek, illetve az ENSZ dokumentumai is leszögezték: párbeszédre és együttműködésre van szükség ezekben a kérdésekben. Az embert kell a középpontba helyezni, minthogy a technológiai és tudományos haladás nem mindig járt együtt az emberi felelősség, az értékek és a lelkiismeret fejlődésével – mondta Gallagher érsek. Felszólalásában emlékeztetett, hogy a Szentszék aláírta és ratifikálta az atomfegyvereket betiltó egyezményt.

A főpásztor arról is szólt, hogy a Szentszék támogatja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Irán kötelezettségvállalásával kapcsolatos fellépését a 2015-ös közös cselekvési terv jegyében, miután a közelmúltban a megállapodásban rögzített határérték átlépéséről érkeztek jelzések Teheránból. A Szentszék kiáll a nemzetközi közösség Észak-Korea nukleáris programjáról folytatott tárgyalásai mellett is.

Az ENSZ-ügynökség által nyújtott garanciák jelentősen hozzájárulnak a béke, a biztonság és a bizalom elősegítéséhez – hangsúlyozta felszólalásában a vatikáni érsek. Végül kitért a rák gyógyítását célzó sugárkezelések kérdésére is.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria