A szentszéki ENSZ-megfigyelő szót emelt a menekültek befogadásáért

Kitekintő – 2015. június 17., szerda | 18:08

Európa dolgozzon ki megfelelő stratégiákat, és nyissa meg kapuit a bevándorlók előtt, ne hagyja magát az irracionális populista nyomástól befolyásolni – ezt kérte hétfőn a Szentszék nevében Silvano Tomasi érsek genfi ENSZ-képviselő az emberi jogokról tartott ENSZ-tanácskozáson.


Szabad határátlépés helyett új falak épülnek a bevándorlás megakadályozására több ponton Európában, azon a földrészen, amely egyszer már fölszámolta az embertelen berlini falat. A szentszéki képviselő nyíltan beszélt a visszautasítás szele ellen, amely az öreg kontinensen fúj mostanában az újabb tömeges bevándorlási hullám láttán, amely elsősorban az olasz partokra érkezik.

A vatikáni ENSZ-megfigyelő szerint nemcsak folytatni kell a mentési műveleteket, hanem meg kell sokszorozni az erőfeszítéseket. Prioritásként kell védelmezni mindenkinek az élethez való jogát, egyéni státuszától függetlenül. Ami az Európában és a világ többi részén való elhelyezésüket és elosztásukat illeti, az egyenlőség elvének kell érvényesülnie: természetesen figyelemmel kell lenni az adott ország biztonsági és szociális helyzetére, de nem szabad engedni az irracionális populista nyomásnak. Harmadszor, az illetékes hatóságoknak megfelelő jogi utakat kell biztosítaniuk a bevándorlás és a konkrét befogadás kezelésére, összehangolva a migránsok jogait és a befogadó társadalom jogos érdekeit.

Mindenki számára nyilvánvaló azonban, hogy eddig nem sikerült hatékonyan kezelni a migránskérdést, hiányzik a hosszú távú bevándorláskezelési stratégia. A számokról szólva Tomasi érsek elmondta: év eleje óta legalább 1800 migráns lelte halálát a Földközi-tengerben, 25 ezer rohingja és bangladesi kényszerült hajókra Thaiföldön és Malajziában. Nem beszélve a leginkább sokkoló adatról: arról a 68 ezer kiskorúról, akiket felnőtt kíséret nélkül állítottak meg az USA határán 2013 októbere és 2014 szeptembere között.


Egy sokoldalú rendszer bevezetésére van szükség, amely a migránskérdést nem elszigelten kezeli, hanem a politika, a gazdaság és a kereskedelem összefüggésébe ágyazva. A szentszéki ENSZ-megfigyelő például egy világosan megfogalmazott jogokról és kötelességekről szóló charta összeállítását javasolja, amely könnyen érthető mindazok számára, akik be akarnak illeszkedni az adott országba, és azok számára, akik menedékjogot nyújtanak a bevándorlóknak.

Ezzel párhuzamosan a migránsok származási országaiban méltó és minőségi munkahelyeket kell biztosítani; igazságosabb és egyenlőbb pénzügyi és gazdasági rendszerrel kell javítani a piachoz, a kereskedelemhez való jutást, aminek a politikai stabilitás is előfeltétele. Egyszóval megfelelő környezetet kell teremteni már otthon, hogy az elvándorlás egy döntés következménye, ne pedig kényszer legyen.

Az egyes országok médiumainak közös nyelvezetet kellene kialakítania, amely jó szándékúan mutatja be a migránsokat, és nem szabad a faj- és idegengyűlöletet táplálnia. Ne feledjük, hogy a migráció és az éghajlatváltozás a 21. század fő kihívása, és mint ilyen, globális megoldást kíván. Minél többet várunk, annál nagyobb árat kell érte fizetnünk majd. A migránsok befogadása mindenki érdeke, nem csupán a bevándorlóknak tett engedmény. A befogadó országok és a nemzetközi közösség érdeke is emberi jogaik és méltóságuk tiszteletben tartása, hiszen így a társadalom szerves részévé válhatnak – hangsúlyozta felszólalásában Silvano Tomasi érsek, a Szentszék genfi ENSZ-képviselője.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria