A szerb–horvát határnál segítették a menekülteket a Szent Egyed közösség tagjai

Hazai – 2015. október 27., kedd | 15:32

A Szent Egyed közösség budapesti és pécsi csoportjának néhány tagja Szőke Péterrel, a lelkiségi mozgalom magyarországi vezetőjével együtt október 24-én a szerb–horvát határ melletti Berekszó (Berkasovo) településre érkeztek, ahol bekapcsolódtak a helyszínen folyamatosan dolgozó önkéntesek munkájába.

Tevékenységükről Székely Kinga, a közösség tagja számolt be. Elmondta, először a hulladék összegyűjtésében segédkeztek, és az ott tartózkodó menekültek közül többen csatlakoztak hozzájuk. Időközben újabb és újabb csoportokban folyamatosan érkeztek a menekültek, akiknek néhány órát kell várakozniuk a határon, mielőtt átléphetnek Horvátországba.

A szemétgyűjtés után az úgynevezett „Cseh Csapat” elnevezésű civil szervezet tagjai arra kérték a Szent Egyed közösséghez tartozókat, hogy a határátlépésre várakozók között segítsék az együttműködést.

Berekszó (Berkasovo) szerbiai falu a szerb–horvát határ mellett. A határátlépés innen Horvátországba egyben az Európai Unió területére történő belépést is jelenti. Berkasovóban jelenleg a civil kezdeményezések és a segélyszervezetek egyaránt jelen vannak. A „Cseh Csapat” (The Czech Team) egy Csehországból kiinduló, nemzetközivé vált civil kezdeményezés, melynek önkéntesei Csehország mellett a világ számos országából – Németországból, Svájcból, Angliából, Lengyelországból, Szlovákiából, Kanadából, Brazíliából – érkeztek. Az önkéntesek közreműködnek a menekültek fogadásában, ellátásában és tájékoztatásában. A segélyszervezetek, mint az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), a Vöröskereszt és mások az élelmezési, egészségügyi és jogsegélyellátásban, valamint a tolmácsolásban vesznek részt.

A menekültek elcsigázottan érkeztek, többnapos, olykor többhetes vagy hónapokon át tartó, viszontagságokkal teli utazást követően, melynek során a tengeren át csónakon, a szárazföldön busszal, autóval és gyalog közlekedve hatalmas távot tettek meg.

Az Európai Unió területére való belépés előtt Berekszó mellett négy sátorban várakoznak nyolcvan-száz fős csoportokban. A Szent Egyed közösség tagjai a negyedik, a határátkelőtől legtávolabb felállított sátorban két szír családdal ismerkedtek meg. Az egyik apa, Husszein egyetemi tanár volt Damaszkuszban a jogi karon, három gyermekével és feleségével együtt indult el hazájából Németország felé. A másik, ötgyermekes szír házaspár legnagyobb lánya, Hazar három hónappal ezelőtt ment férjhez. Iraki férjével mindketten az UNICEF-nél dolgoztak Észak-Irakban, ott ismerkedtek meg, együtt menekültek a harcok és az Iszlám Állam elől.

Forrás és fotó: Szent Egyed közösség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria