A szeretet házhoz megy – Jótékonysági koncert Debrecenben az üldözött szíriai keresztényekért

Hazai – 2018. május 16., szerda | 13:08

„A szeretet házhoz megy” címmel jótékonysági koncertet tartottak a debreceni Istenszülő Oltalma görögkatolikus főszékesegyházban május 12-én. Az adakozók jóvoltából több mint egymillió forint gyűlt össze az üldözött keresztények megsegítésére.

Minden szempontból különleges volt az este, már csak azért is, mert a keleti templomokban nem szokás ilyen jellegű koncerteket rendezni, hiszen az Isten házában elhangzó énekek és imádságok a Teremtő dicsőségére szólnak – kezdte köszöntőjét Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita.

„A szeretet házhoz megy” – ezt a címet adták a szervezők a rendezvénynek, amit „hangáhítatnak” neveztek el. A cím ezúttal különös jelentőséggel bír, hiszen az összegyűjtött adományokat személyesen viszi majd el Szíriába a főpásztor.

Kocsis Fülöp a rendezvényen így fogalmazott: „Az emelkedett este hangulatához talán nem illik, mégis kemény szavakkal kell beszélnem arról, hogy micsoda galád és embertelen érdekek vezetnek bizonyos hatalmakat, hogy embereket otthontalanná, hajléktalanná tegyenek. A szándéka az lenne az Egyháznak (ez alkalommal is), hogy ezt a folyamatot megakadályozza. A Szíriában tett látogatásom óta jól tudom: abban kell segíteni a háborús körülmények között élőket, hogy otthon maradhassanak, vagy ha már kénytelenek voltak elhagyni hazájukat, akkor visszatérhessenek.” Az érsek azt is hangsúlyozta, hogy az adományokat azért viszi el ő maga, mert a személyes szeretet az igazi szeretet, az jut el a szívtől a szívig, az tud lelkileg is építő lenni.

A koncertre két, hazánkban tanuló szír diák is meghívást kapott. Nora (az ortodox egyház tagja) és Vadia (római katolikus) elmondták, hogy Magyarország támogatja itteni tanulmányaikat. (Szíriából összesen mintegy négyszáz fiatalnak adatik még meg ez a lehetőség.) A fiatalok a bemutatkozás után anyanyelvükön énekeltek és imádkoztak, ezzel is megköszönve az adakozóknak a segítséget.

Az esten ezután a Lautitia Kóruscsalád gyermekkarának dalai csendültek fel. Nemes József karnagy fontosnak tartja, hogy a gyerekek tisztában legyenek azzal, miért jó adni. A gyerekeknek nem tette kötelezővé a fellépést, az énekkar mégis teljes létszámban megjelent. A kórus az est folyamán a három „nagy” előadó produkciói között lépett fel.

Hajtmann Ildikó Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjas művész Mendelssohn, Mozart és Vivaldi egyházi műveiből adott ízelítőt, majd Dolhai Attila Jászai Mari-díjas színész Leonard Cohen Hallelujah című dalát adta elő. Végezetül Pitti Katalin operaénekes, Liszt-díjas érdemes művész lépett fel, főként magyar zeneszerzők műveit szólaltatta meg.

A művésznő elmondta: keresztény emberként természetes volt számára, hogy közreműködjön az esten. Folyamatosan arra törekszik, hogy hitét még komolyabban élje meg, ezért a nap folyamán többször is imádkozik. Nemcsak családjáért, szeretteiért, hanem a bajban lévőkért, így a Szíriában nehéz körülmények közé került emberekért is.

A jótékonysági koncertet annak megálmodója, Reviczky Éva köszönetnyilvánítása zárta. Elmondta, a szíriai események azért késztették cselekvésre, mert egyfelől őt is nagyon megrázta az a felvétel, mely még 2015 végén járta be a világot egy szír kisfiúról, akinek holttestét partra vetették a hullámok a török partoknál. (A hároméves Aylan ötéves bátyjával és szüleivel indult Törökországból Európa felé, amikor hajójuk elsüllyedt az Égei-tengeren. A tragédiát csak az apa élte túl.) Másfelől az is megszólította, ahogy Kocsis Fülöp érsek-metropolita segíti a bajba jutottakat. „Azt gondolom, a példamutatás mindennél többet ér” – fogalmazott.

A szervezők mindenkinek köszönik a felajánlásokat, egyben felhívják a figyelmet, hogy további adományokkal folyamatosan lehet segíteni a gyűjtést.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria