A szeretet nem függ a kortól – Püspöki búcsúi szentmise a karitász nagyváradi idősotthonában

Külhoni – 2018. november 16., péntek | 18:49

A Caritas Catolica nagyvárad-szőllősi Szent Márton Idősotthona kápolnájának búcsúján Böcskei László megyéspüspök mutatott be szentmisét november 13-án. Az ünnepen részt vettek az intézmény lakói és munkatársai.

Bevezetőjében Böcskei László püspök hangsúlyozta: ne csak úgy gondoljunk Tours-i Szent Mártonra, a kápolna védőszentjére, mint aki közbenjár értünk, hanem mint példaképre is, akinek nyomdokain járhatunk a mindennapok folyamán, hiszen Istentől kivétel nélkül valamennyien azt a küldetést és hivatást kaptuk, hogy szeretetének továbbadói legyünk. Ez pedig nem függ kortól, nem kötődik állapothoz. Az idős vagy beteg ember is el tudja fogadni Isten szeretetét, és tovább tudja adni azt másoknak. Isten kitart mellettünk akkor is, ha szegények, magányosak és betegek vagyunk, ha szenvedünk.

A főpásztor homíliájában arról szólt: mindannyiunkkal megtörténhetett már, hogy megtapasztaltuk az éhséget, mert nem sikerült a megszokott időben enni, és amikor hozzájutottunk az ételhez, ismét erőre kaptunk, és helyén volt minden. Isten számunkra egy falat kenyér, szomjat oltó pohár víz. Közel áll hozzánk, értékesek vagyunk számára akkor is, ha kiszolgáltatottak vagyunk; keresi a társaságunkat még a leggyengébb pillanatainkban is. Tennünk kell tehát nekünk is a jót, mert Isten jót tesz velünk, csak meg kell látnunk ezt. Ott van a kerekesszékben élő betegek, az ágyban fekvők mellett; segít, hogy meglegyen mindenkinek az, amire szüksége van.

Tours-i Szent Márton is azért látta és cselekedte a jót, mert Isten „beleszólt” az életébe, találkozott vele, és megmutatott neki egy másik irányt: az együttérzés, a felebaráti szeretet gyakorlásának útját. Megismerte Istent, és a hit átalakította az életét, aminek köszönhetően meg tudta osztani másokkal is nem csupán a köntösét, hanem az egész életét. Legyünk mi is ilyen fénykeresők, hogy új utat mutatva segítsen nekünk, hogy megtapasztaljuk Isten jóságát, és mi is jót tegyünk másokkal! – buzdított a nagyváradi megyéspüspök.

A szentmise végén – mielőtt meglátogatta volna az ágyban fekvő betegeket – Böcskei László beszámolt a romániai püspökök ad limina látogatásáról, a Ferenc pápával való találkozójukról. Elmondta: a Szentatya ezúttal is kiemelte annak fontosságát, hogy ne csak ő imádkozzon értünk, hanem a katolikusok is őérte. A pápa emlékeztetett az irgalmasság fontosságára is; a Vatikánban már megkezdték az előkészületeket november 18-ára, a szegények világnapjára. E kiemelt napot 2016-ban, az irgalmasság rendkívüli szentévében hirdette meg Ferenc pápa, és az egyházi év utolsó előtti, évközi 33. vasárnapját jelölte ki rá.

Forrás: biharinaplo.ro; Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria