A Székelyföldre érkezett a „Szerzetesek asztalánál” vándorkiállítás

Megszentelt élet – 2018. április 15., vasárnap | 19:14

A gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumba, székelyföldi útjának első állomására érkezett április 12-én a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum „Szerzetesek asztalánál” című vándorkiállítása.

A kiállítást Laczkó-Dávid József Anaklét OFM csíksomlyói templomigazgató nyitotta meg és a kurátor, Saly Noémi muzeológus mutatta be. A tárlatot a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum még 2015-ben, a megszentelt élet éve alkalmából állította össze. A szerzetesek étkezési szokásait és a gasztronómiára gyakorolt hatásukat bemutató kiállítás május 31-ig tekinthető meg Gyergyószentmiklóson, majd továbbindul más székelyföldi múzeumok felé.

Mi közük a szerzeteseknek a gasztronómiához? Több, mint gondolnánk. A kora középkor óta olyan szigorú szabályok szerint és modern szemmel nézve is egészségesen étkeznek, hogy azt egy fitneszguru is megirigyelhetné. Étkezési szabályaik persze nemcsak a test, hanem a szellem és a lélek épségét is szolgálták. A szakács testvérek pedig az idők során nemcsak a közösségre, hanem a szegények és betegek ezreire is főztek – olvasható a kiállításról a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum honlapján.

A szerzetesközösségek napjainkban is foglalkoznak bor, sör és gyógyító likőrök készítésével, kertjeikben a zöldségek és gyümölcsök mellett megterem sokféle fűszer- és gyógynövény, asztalukra olykor ünnepi finomságok, olykor böjti eledelek kerülnek. A látogatók belekóstolhatnak régi és mai kolostorok ízeibe, és megismerhetik azokat a szerzetesrendeket, melyeknek szerepük volt étkezési kultúránk fejlődésében.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria